Ljekovita biljka Pirika

Pirika, pasja pšenica ili rubetka, još je jedna od ljekovitih biljaka. Latinsko ime ove ljekovite biljke je Agropyrum repens, a među liječnicima je poznata i kao Rhisoma Graminis.


Možemo je naći svugdje po njivama, vinogradima i uz živice. Bijeli, puzeći korijen dug je i do 30 cm sa stabljikom — dugom do 60 cm — čiji klas nalikuje pšenici ili raži. Cvate od lipnja do srpnja. Korijen i podanak sabire se cijelo vrijeme dok traje vegetacija. Podanak se očisti od zemlje. Sitni se korjenčići odstrane, ostalo se dobro opere i suši na suncu ili umjetnoj toplini pri štednjaku. Nakon sušenja dobro se zatvori u limenke.

Ako se u litru vode stavi 3 jedaće žlice sitno isjeckanog, i u avanu dobro stučenog korijena od pirike, poklopi i polako kuha dok se pola ne ukuha, i ako se taj čaj pije triput dnevno (po jednu šalicu) 6—8 nedjelja, onda ćemo krv osloboditi od svake nečistoće.

Ovaj lijek je vrlo dobar za čišćenje i jačanje krvi i živaca. Ujedno je lijek protiv raznih unutrašnjih upala: pluća, porebrice, groznice, kašlja, poteškoća pri mokrenju. Na rad pod-stiče sluznicu želuca, crijeva, jetra, slezenu i gušteraču. Liječi bijeli cvijet, kod žena u porodu zaustavlja krvarenje. Pirika se može u obliku čaja upotrijebiti protiv bolesti organa za disanje (astma) i za umirenje živaca. Ne treba je predugo uzimati, jer je bubrezi ne podnose dugo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi