Paprat slatka, oslad ili slatka bujad, sve su to narodna imena biljke Polypodium vulgare, poznate još i u struci kao Rhisoma Polypodii.
Raste u sjenovitim šumama, na mahovinom obraslim bregovitim mjestima, na trulim panjevima. Zna narasti i preko metar visoko s nasađenim listovima na dugim golim drškama. Listovi su kožnato perasti s duboko urezanim režnjevima koji su prema vrhu sve kraći. Na perastim dijelovima listova, i to s donje strane, razvijaju se u dva reda okrugle smeđe tvorevine u kojima se stvaraju spore. Korijen je debeo, mesnat i slatkastog okusa, stoga ga mnogi jedu i sirova. Sabire se podanak i to u ranu jesen ili proljeće. Suši se na umjerenoj toplini.
Upotrebljava se protiv prehlade i kašlja. Naročito luči žuč kod žutice, povećava količinu izlučene žuči i mokraće. Liječi otečenu slezenu, kroničnu začepljenost, bolest jetre, želuca i bubrega.
Jednu punu žlicu usitnjenog korijena staviti u pola litre vode da stoji 6—9 sati i piti bez kuhanja. Na ostatak korijena može se naliti 200 g vode i pustiti samo da provri. Odmah skinuti, a ako se pomiješa s hladnom iscrpinom, još je efikasniji.
Nema komentara :
Objavi komentar