Ljekovita biljka Petrovac

Petrovac, turica ili skorušica. Ova ljekovita biljka ima službeni latinski naziv Agrimonia eupatoria, a među liječnicima je poznata i kao Herba Agrimoniae.


Raste na sunčanim mjestima uz putove, po međama. To je uspravna granata biljka visoka 70 cm. Cvate od srpnja do rujna malim žutim cvjetovima koji su raspoređeni u dugačkom grozdu oko same stabljike. Cijela je biljka dlakava s perastim listovima.

Upotrebljava se protiv bolesti jetre, katara na želucu, proljeva. Izvana protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka. Prašak petrovca s vinom — izvrsno je sredstvo kod oboljenja grla, bolesti usta; protiv gihta i reume.

Ljudi koji po svojoj dužnosti mnogo govore, te se tuže na suhoću grla i zapaljenje grla, neka u litru vode stave 10 jedaćih žlica sitno isjeckanog lista od petrovca i kuhaju to dok se jedna četvrtina ne ukuha. To neka zaslade pravim pčelinjim medom i piju po nekoliko puta dnevno po jednu čašicu.

Kao oblog na otvorene rane na nogama, koje su nastale uslijed proširenih vena — uzeti tri jedaće žlice čaja — pet¬rovca i preliti ga s pola litre ključalog bijelog vina; zatim poklopiti i ostaviti 20—30 minuta. Prethodno ranu treba namazati ribljim uljem. Svaka dva sata oblozi se mijenjaju.

U obliku čaja uzima se jedna žlica na litru vode, kuha 4—6 minuta i ostavi poklopljeno po strani još 10 minuta. Pije se triput dnevno po šalicu.

Petrovac ima u sebi nešto eteričnog ulja, dosta tanina, soli i jednu gorku tvar.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi