Ljekovita svojstva Bokvice

Bokvica, trputac, žilovnjak ili po latinski Plantago lanceolata, poznata je po liječničkom imenu: Herba Plantaginis et Radix Plantaginis. Bokvica, odnosno trputac se jako dobrim pokazao u liječenju...


Bokvica ima tri vrste: velika, srednja i kopljasta. Sve tri vrste nalazimo svagdje uz putove, na pašnjacima, livadama i seoskim dvorištima. Široka je muška, a kopljasta je ženska bokvica. Sve tri su ljekovite, široka se upotrebljava za rane i obloge, a kopljasta za plućne i nutarnje bolesti, naročito ženske.

Lišće bez peteljke sabire se cijelo ljeto ili za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu na tavanu. Suha mora zadržati prirodnu boju.

Upotrebljava se za čišćenje krvi, zubobolje, ujed zmije, protiv krvavog mokrenja i kašlja, protiv bijelog pranja kod žena. Svjež list stavlja se na rane, liječi kožne bolesti od uboda pčela i osa. Za slabe na plućima vrlo je dobar sirup od ženske bokvice.

U obliku čaja: žlica lišća na 2—3 decilitra vode kuha se 2—6 minuta. Liječi tuberkulozu, krvarenje, proljev, žgaravicu, šuljeve, teškoće u donjem trbuhu i povratne groznice.

Bokvica u sebi sadrži jedan glikozid (spajanje šećera i organske kiseline) tanin, sluz, gorku tvar i soli.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi