Zašto mnogi ljudi koji ne podnose kravlje mlijeko često bez ikakvih problema mogu piti kozje mlijeko?
Stručnjaci kažu da bi odgovor na to pitanje mogao bitialfa-s1-kazein. Riječ je o bjelančevini za koju se smatra da je jedna od glavnih bjelančevina u kravljem mlijeku odgovorna za izazivanje reakcija preosjetljivosti, a kozje mlijeko samo u tragovima (dakle, u vrlo malim količinama) sadrži alfa-s1-kazein.
Iako kozje mlijeko zbog toga može poslužiti kao alternativa kravljem, općenito govoreći, kozje mlijeko nije nužno bolje od kravljeg niti je kravlje mlijeko nužno bolje od kozjeg. To ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama. Među činjenicama o kozjem mlijeku dobro je znati:
Kozje mlijeko sadrži više bjelančevina i kalcija nego kravlje mlijeko.
Kozji sir i jogurt imaju jači okus od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka.
Svježe kozje mlijeko odlično je za piće i pripremu delikatnih deserata.
Kozje mlijeko uvijek treba držati u hladnjaku jer se na višim temperaturama može brzo ukiseliti. Uvijek čvrsto zatvorite mlijeko kada ga spremate kako biste spriječili da ono upije arome drugih namirnica u hladnjaku. Izbjegavajte čuvati kozje mlijeko u vratima hladnjaka jer ga to izlaže prevelikoj količini toplog zraka svaki put kad se hladnjak otvara i zatvara.
Kozje mlijeko je vrlo dobar izvor kalcija (koji je izuzetno važan za održavanje čvrstoće kostiju) i kalija (koji je nužan za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca) te kvalitetnih bjelančevina koje su neophodne za proizvodnju tjelesne energije i aktivnost mišića.
Također se u kozjem mlijeku u značajnim količinama nalaze i drugi nutrijenti važni za proizvodnju energije -fosfor i vitamin B2 (riboflavin).
Kozje mlijeko je koncentrirani izvor triptofana koji pospješuje san.
Iako kozje mlijeko zbog toga može poslužiti kao alternativa kravljem, općenito govoreći, kozje mlijeko nije nužno bolje od kravljeg niti je kravlje mlijeko nužno bolje od kozjeg. To ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama. Među činjenicama o kozjem mlijeku dobro je znati:
Kozje mlijeko sadrži više bjelančevina i kalcija nego kravlje mlijeko.
Kozji sir i jogurt imaju jači okus od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka.
Svježe kozje mlijeko odlično je za piće i pripremu delikatnih deserata.
Kozje mlijeko uvijek treba držati u hladnjaku jer se na višim temperaturama može brzo ukiseliti. Uvijek čvrsto zatvorite mlijeko kada ga spremate kako biste spriječili da ono upije arome drugih namirnica u hladnjaku. Izbjegavajte čuvati kozje mlijeko u vratima hladnjaka jer ga to izlaže prevelikoj količini toplog zraka svaki put kad se hladnjak otvara i zatvara.
Kozje mlijeko je vrlo dobar izvor kalcija (koji je izuzetno važan za održavanje čvrstoće kostiju) i kalija (koji je nužan za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca) te kvalitetnih bjelančevina koje su neophodne za proizvodnju tjelesne energije i aktivnost mišića.
Također se u kozjem mlijeku u značajnim količinama nalaze i drugi nutrijenti važni za proizvodnju energije -fosfor i vitamin B2 (riboflavin).
Kozje mlijeko je koncentrirani izvor triptofana koji pospješuje san.
Nema komentara :
Objavi komentar