Primamljivo tamno plavo voće je bogato antioksidansima koji sprječavaju rak, vitaminima i mineralima, zbog čega se ovo voće preporučuje kod raznih bolesti. Učinak se potencira ako ih konzumirate s probioticima – dobrim bakterijama iz jogurta i sličnih proizvoda.
Švedski su istraživači proveli studiju kako bi ustanovili mogu li različite vrste vlakna i dobrih bakterija smanjiti rizik razvijanja bolesti probavnog trakta, pa čak i raka želuca.
"Posljednjih je godina istraživački svijet shvatio kako u velikoj mjeri zdravljem upravljaju procesi koji se odvijaju u debelom crijevu", tvrdi autorica istraživanja, doktorica Camilla Branning.Stručnjaci su proučili različite vrste prehrana koje uključuju bobice borovnica zrna raži i zobi i kombinirali ih sa ili bez bakterija iz probiotika. Zaštitni učinci borovnica bili su najočitiji ako su se jele s probioticima. Borovnice su bogate polifenolima – kemikalijama iz bilja koje imaju antioksidativan učinak, a probiotici su izrazito dobro djelovali na jetru, organ koji je osjetljiv na upale u području crijeva.
Upravo je kombinacija borovnica i probiotka smanjila broj bakterija koje uzrokuju upale u crijevima, a u isto vrijeme se broj zdravih bakterija povećao.
Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje žele istopiti suvišne kilograme jer su korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.
Švedski su istraživači proveli studiju kako bi ustanovili mogu li različite vrste vlakna i dobrih bakterija smanjiti rizik razvijanja bolesti probavnog trakta, pa čak i raka želuca.
"Posljednjih je godina istraživački svijet shvatio kako u velikoj mjeri zdravljem upravljaju procesi koji se odvijaju u debelom crijevu", tvrdi autorica istraživanja, doktorica Camilla Branning.Stručnjaci su proučili različite vrste prehrana koje uključuju bobice borovnica zrna raži i zobi i kombinirali ih sa ili bez bakterija iz probiotika. Zaštitni učinci borovnica bili su najočitiji ako su se jele s probioticima. Borovnice su bogate polifenolima – kemikalijama iz bilja koje imaju antioksidativan učinak, a probiotici su izrazito dobro djelovali na jetru, organ koji je osjetljiv na upale u području crijeva.
Upravo je kombinacija borovnica i probiotka smanjila broj bakterija koje uzrokuju upale u crijevima, a u isto vrijeme se broj zdravih bakterija povećao.
Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje žele istopiti suvišne kilograme jer su korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.
Nema komentara :
Objavi komentar