Hren je super namirnica za hladne dane

Riječ je o jako ljutom korijenu, što je ujedno i njegova glavna odlika po kojem ga prepoznajemo. Često se koristi u pripremi jela tijekom praznika, vjerojatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju konzumiramo u tom periodu.


Osim što hren ima jak okus, jako često se koristi jer je riječ o ljekovitoj biljci koja pomaže u mnogim slučajevima. Jedna stara grčka poslovica kaže 'Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata'.

Naziv hren koristili su stari Slaveni za grmoliku biljku čije stablo naraste do nešto manje od metar i pol u visinu, te koje ima križno raspoređene latice. Hren obično raste na vlažnijim površinama. Njegova prapostojbina je istočna i južna Europa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svom divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelome svijetu.

Danas se hrena upotrebljava i kao začin i kao ljekovita biljka. Ipak, hren se još uvijek rijetko upotrebljava kao prirodni lijek, a to je prava šteta jer on ima niz jako povoljnih djelovanja za naše zdravlje.

Lijekova svojstva hrena su mnoga pa da spomenemo neka

U antičko doba, hren se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominje u zapisima čuvenog rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia. Osim Rimljana koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici, te protiv nedostatka seksualne želje.

Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube. Hren obiluje mineralima i vitaminima. Boljka djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. To djelovanje hrena dolazi od činjenice da biljka sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrinialil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja.

Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.

Hren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama. U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne putove. Hren će poboljšati našu probavu, rad srca i cirkulaciju, on pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.

Prilikom liječenja ili pak pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen. Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad se ne valja kuhati, zbog toga jer prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži.

Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.

Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne putove, bez obzira kako tešku hranu konzumirali. Ako pak imate osjetljivu probavu, pa teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu. Da biste odagnali glavobolju uzmite listove hrena, te ih pritisnite na bolno mjesto. Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.

Ali nemojte pretjerati jer preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.

Još malo o hrenu

Hren je veoma zdravo povrće koje nam pomaže očistiti organizam od štetnih toksina. Ova namirnica ubrzava i cirkulaciju, pa se preporučuje svim osobama koje imaju problema sa hladnim rukama i nogama. Zbog bogatstva vitamina C, ima ga čak tri puta više nego limun, izuzetno je koristan u zimskim danima i sezoni prehlade i gripe. Od hrena se prave ljekoviti sirupi, čajevi i obloge, a inhaliranje ove biljke smanjuje bol i upalne procese u sinusima. Ovaj ljekoviti korijen poboljšava i probavu, olakšava iskašljavanje i podstiče znojenje.

Za kraj evo recept za super jelo u kojem se nalazi i hren

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi