Tuberkuloza bubrega - Kojim biljkama se liječi?

Pored oboljenja pluća, od tuberkuloze najčešće obolijevaju bubrezi.


Bolest imena tuberkuloza bubrega nastaje kao posljedica primarne zaraze tuberkulozom koja se prividno smirila zakrečenjem žarišta, te se ponovno pojavila. Zbog slabljenja organizma i smanjene otpornosti našeg imunološkog sustava, bacili tuberkuloze ponovo se aktiviraju i krv ih raznosi svukuda po tijelu. Kohovi bacili dolaze do bubrega, ugnijezde se i izazivaju bolest.

Bolest najčešće nastaje između 20. i 40. godine starosti osobe. Bacili se ponajprije smjeste u kori bubrega ispod same njegove površine. Tu mogu ostati godinama, pritajeni da se ne jave znakovi bolesti. Zahvaljujući otpornosti organizma ponekada dolazi do spontanog izlječenja. Međutim, kad se zaraza proširi, dolazi do središta bubrega, što uzrokuje upalu bubrega, što dalje dovodi do raspadanje i stvaranje kaverne, kao u plućima. Odatle se zaraza može veoma lako proširiti na zdjelicu bubrega, mokraćovod i mokraćni mjehur.

U početku bolesti, tuberkuloza ne pokazuje posebne simptome po kojima bi se razlikovala od drugih bubrežnih oboljenja. Prvi znak bolesti je često mokrenje i pojava krvi u mokraći. Uz to se pojavljuje povišena tjelesna temperatura, no to ne mora biti redovito. Bol u predjelu bubrega javlja se dosta često.

Liječenje pomoću ljekovitih biljaka

Sastav čaja: 50 g stabljike preslice, 50 g cikorije, 50 g pirevine (podzemnog dijela biljke), 30 g stabljike timijana, 30 g stabljike vrijeska i 20 g stabljike bijele gorčice.

Pripremanje i primjena čaja za liječenje tuberkuloze bubrega: Gore spomenute trave trebate jako usitniti i smiješati. U jednu litru proključale vode stavite 10g mješavine tih trava i poklopljeno ih kuhajte jednu minutu. Ohladiti poklopljeno i procijedite u bocu. Sav pripremljen čaj piti u jednakim vremenskim razmacima po 1 dl. Dnevno popiti 1 litru čaja. Poslije napitka popiti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja.

Hranu pripremati isključivo na ulju, sa što više povrća i zeleni, posebice divljeg zelja. Jesti jaču, kaloričniju i raznovrsniju hranu, koju treba jako raskuhati (čorbasto).

Za vrijeme liječenja zabranjeni su: crna kava, alkohol, cigarete, jako slana hrana, zapržena hrana, konzervirane prerađevine te naporan fizički rad.

Obavezno jako utopliti leđa, slabine i trbuh.

Ukoliko bolesnik teže mokri, dobro je 3 puta dnevno, ponajbolje uz jelo, uzeti po 1 dl umjereno pripremljenog čaja od kunice i listova peršina.

Za liječenje ove bolesti može poslužiti slijedeći čaj: 100 g pirevine (podzemni dio), 60 g stabljike preslice, 50 g bijele imele, 40 g stabljike vrijeska, 40 g korijena odoljena, 20 g listova muške bokvice i 20 g listova ženske bokvice.

Čaj se priprema i uzima kao u prethodnoj recepturi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi