Avokado je još jedna od tropskih voćki koje su našle svoje mjesto na policama naših trgovina. To nije bez razloga.
Avokado dolazi iz tropskih predjela Amerike, a u nekim kulturama smatran ga afrodizijakom, što ne čudi ako se zna da sadrži 17 vitamina i minerala te više kalija od mnogih drugih voćki i povrća.
Sazrijeva tek nakon što se ubere, kroz desetak dana na sobnoj temperaturi. Kad sazrije, plod je dovoljno mekan da može da se izgnječi, a takav može da se upotrijebi kao preljev za pečeni krumpir ili da se doda u preljeve za salate da bi ih zgusnuo. Također, dobar je i kao punjenje za gljive, u omletu i preliven preko hamburgera i sendviča. Avokado se jako puno koristi i u pripremama voćnih napitaka.
U 100 grama avokada ima oko 74 grama (81 posto) vode, 1,98 grama bjelančevina, 15,32 grama masnoća, zbog čega ima 161 kcal, ili 674 kj, kao i 7,39 grama ugljikohidrata i pet grama vlakana. Već spomenutog kalija ima 599 miligrama, fosfora 41 miligram, magnezija 39, kalcija 11, natrija 10, željeza 1,02, a od ostalih oligoelemenata: 0,42 miligrama cinka, 0,4 miligrama selena, 0,262 miligrama bakra i 0,226 miligrama mangana u 100 grama.
Među vitaminima prednjači vitamin C, kojeg ima 17 miligrama, vitamina B3 ima 1,921 miligram, B5 0,971, B6 0,28, B2 0,122 i B1 0,108 miligrama, folata ima 62 mikrograma, a vitamina A 612 internacionalnih jedinica (20 mikrograma) i vitamina E 1,34 miligrama ATE.
Nema komentara :
Objavi komentar