Zlatnica

Ljekovita biljka zlatnica (Solidago virga - aurea) u narodu je poznata i kao zlatna ratvica ili štap Sv. Petra. Zlatnicu nalazimo na šumskim obroncima, uz vodene jarke, na proplancima i krčevinama.


Gusta kao grm, stabljika sa zlatnožutim, zvjezdolikim cvjetovima izraste do visine od oko 80 cm. Cvjetove sabiremo od srpnja do listopada. Koristimo ju kod crijevnih oboljenja i krvarenja. Posebno je cijenjena kao izvrsno ljekovito sredstvo kod bubrežnih oboljenja. Cvjetovi i listovi djeluju osvježavajuće i budući da biljka isušuje, preporučujemo ju kod svih težih oboljenja mjehura i bubrega. Veliki švicarski travar, župnik Kunzle piše u svojim zapisima o jednom gotovo 45-godišnjem muškarcu, koji je patio od teškog bubrežnog oboljenja koje se stalno pogoršavalo. Na kraju mu je odstranjen jedan bubreg. I drugi se bubreg zagnojio i više nije mogao pravilno funkcionirati. Čovjek je tada započeo kuru sa zlatnicom. Miješao je zlatnicu, broćiku i žutu mrtvu koprivu u jednakim dijelovima, pripravljao od te mješavine čaj i pio 3 do 4 šalice dnevno gutljaj po gutljaj, nakon čega su njegove tegobe potpuno nestale, kako je rekao, za 14 dana.

Zlatnica djeluje povoljno zajedno s broćikom i žutom ili bijelom mrtvom koprivom čak i kod skvrčenih bubrega i kod priključivanja na umjetni bubreg.

Sve psihičke smetnje ljudi odražavaju se na bubrezima. Zato nakon psihičkog šoka bilo zbog iznenadne smrti dragog rođaka ili nekog nesretnog slučaja bubrezi najviše stradaju. Zlatnica se pokazala kao ljekovita biljka koja najbolje utječe na čuvstveni život čovjeka. Stoga svakako valja u depresiji i ostalim psihičkim opterećenjima piti čaj od zlatnice.

Anđeo ljekovitoga bilja stoji tik uz zlatnicu. Kao ruku koja miluje i gladi osjećamo umirujuće djelovanje te biljke u teškim psihičkim stresovima. I sam pogled na zlatnicu u prirodi djeluje na nas umirujuće. Moramo biti zahvalni što u našoj blizini postoji biljka koja nam donosi utjehu.

Način uporabe zlatnice u narodnoj medicini


Priprema čaja: Punu čajnu žličicu zlatnice stavimo na četvrtinu litre vode, oparimo, pustimo da odstoji kratko vrijeme. Od navedene čajne mješavine (zlatnica, broćika i bijela ili žuta mrtva kopriva u jednakim dijelovima) uzmemo isto tako punu čajnu žličicu svježega bilja i postupamo kao gore.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi