Biljka veliki podbjel ima latinsko ime Petasites officinalis. Riječ je o još jednoj jako ljekovitoj biljci. U narodu je poznata kao crveni lopuh, obični lopuh, lepuh ili repuh.
Podbjel raste na obalama rijeka i potoka, jarcima i na obroncima šuma. On je bitno veći od žutoga podbjela u čiju porodicu pripada. Listovi velikog podbjela dostignu veličinu šešira, slabo su nazupčani i na donjoj strani prekriveni sa sivim dlačicama. Prljavo-bijeli do svjetlo-ružičasti košarasti cvjetovi zbijeni su na gornjem dijelu stabljike. Još prije cvjetanja vadimo korijenje, izuzetno cijenjeno u doba kuge, zbog toga što skida temperaturu.
Čaj od podbjela izaziva znojenje, pa ga koristimo kod visoke temperature, teškoga disanja, gihta (kostobolje) i padavice. Tijekom dana valja popiti jednu do dvije šalice čaja, u gutljajima.
Velike, svježe listove ne koristimo samo kod uganuća, iščašenja i hodanjem izranjenih stopala, nego i kod svih vrsta upala, zloćudnih čireva i upaljenih rana.
Način uporabe velikog podbjela u liječenju
Priprema čaja: Jednu do vrha punu čajnu žličicu podbjelova korijena ostavimo u četvrtinu litre vode tijekom noći, ujutro zagrijemo i procijedimo.
Oblozi: Svježe, oprane listove zgnječimo i stavimo na oboljelo mjesto. Tijekom dana to više puta ponovimo.
Nema komentara :
Objavi komentar