Upoznajte ljekovitu biljku poljska preslica

Poljska preslica nije biljka koju svi poznajemo. Naime, nije uočljiva pa je dosta ljudi niti ne primijeti. Ipak, važno ju je predstaviti jer se radi o zaista jednoj jako ljekovitoj biljci.


Poljska preslica ima latinsko ime Equisetum arvense, a u narodu je poznata i kao mala preslica, rastavić, mali rastavić, borak, konjski rep, konjorep, štukavac, barska metlica, kreš, kositrenica, kositerka, kositrena trava, cinkrot ili potočna voščejnka.

U rano proljeće istjeraju iz jako razgranjenih, u zemlju duboko smještenih podanaka najprije sporonosne, smećkaste, plodne stabljike. Tek kasnije pojave se zelene, do 40 cm visoke neplodne (vegetativne) stabljike koje sliče malim, pravilnim jelkama. Ovu biljku možemo pronaći na poljima, željezničkim nasipima i strminama. Poljska preslica sa najboljim ljekovitim svojstvima je ona koja raste na ilovastom tlu. Ovisno o mjestu staništa sadrži od 3 - 16 % kremene kiseline koja djeluje izrazito ljekovito. Podrazumijeva se da valja izbjegavati poljsku preslicu nabranu na poljima gnojenim s umjetnim gnojivima. Poljsku preslicu s najtanjim grančicama, mnogi ju nazivaju i "sitna" preslica, nalazimo pretežno u šumi i rubovima šuma i ona je također ljekovita.

U narodnoj je medicini preslica bila jako cijenjena još u staro doba prije svega zbog svoje moći da zaustavi krv i uspješnosti u liječenju najtežih oboljenja bubrega i mjehura. Usprkos tome pala je u zaborav. Danas je potrebno što više proučiti ovu biljku, i dati joj zasluženo mjesto u narodnoj medicini.

Kod bolnih prehlada mjehura i bolnih grčeva nema boljega sredstva od uvarka poljske preslice čije pare pustimo da djeluju na mjehur 10 minuta dok smo umotani u kupaći ogrtač. Ako postupak nekoliko puta ponovimo brzo ćemo se riješiti nevolje. Stariji ljudi, koji odjednom ne mogu mokriti i previjaju se u najvećim bolovima, zbog zastoja ili slabog otjecanja mokraće, uz pomoć vodenih para poljske preslice oslobodit će se svojih bolova bez pomoći katetera.

Preslica dobro djeluje i u slučaju bubrežnih problema. Kod bubrežnog pijeska, bubrežnih kamenaca i kamenaca u mjehuru primjenjujemo vruće, sjedeće kupke od preslice, pijemo usto gutljaj po gutljaj njezin topli čaj, zadržavamo mokraću, da bi ju konačno pod pritiskom ispustili. Na ovaj način kamence većinom izbacimo.

Kod upale i gnojenja bubrežne čašice samo jedna sjedeća kupka od preslice djeluje čudotvorno. U tom slučaju koristimo - isključivo za vanjsku primjenu - veliku poljsku preslicu (Equisetum telmateja) sa močvarnih livada i alpskih planinskih pašnjaka, koja ima kao prst debelu stabljiku i trenutno pomaže.

Kod svrabljivih kožnih osipa, čak i kad su prekriveni korom, gnojni ili krastavi, pomaže pranje i oblozi od oparka preslice. Pranje i kupke pomažu i kod gnojnih zanoktica, otvorenih rana na nogama, gnjiljenja kostiju, starih izjedajućih rana, kanceroznih čireva, fistula, lišajeva na bradi (i drugih lišajeva), koštanih izraslina na peti, te lupusa. U tim slučajevima možemo i oparenu biljku, još toplu umotanu u krpu stavljati na oboljela mjesta. Kod bolnih hemoroida i hemoroidnih čvorića stavljamo kašu od svježega bilja koju pripremimo na sljedeći način: svježu preslicu dobro operemo, na drvenoj dasci valjamo sve dok se ne pretvori u kašu.

Kod upornih krvarenja iz nosa stavljamo ohlađenu iscrpinu od preslice kao oblog. Kao sredstvo za zaustavljanje krvi pomaže kod krvarenja iz pluća, maternice, hemoroida i želuca. Za to su, naravno, potrebni jači čajevi. Normalno uzimamo po šalici (četvrtinu litre) jednu vrhom punu čajnu žličicu bilja, a u slučajevima krvarenja dvije do tri vrhom pune čajne žličice po šalici čaja. Preslica upotrjebljena zajedno s čestoslavicom, sa sposobnošću pročišćavanja krvi, dobro je sredstvo za sprečavanje ovapnjenja krvnih žila i slabljenja pamćenja. Preslicu smatramo najboljim sredstvom za sprečavanje raka.

Ako popijemo jednu do dvije šalice čaja spravljenog od preslice pomiješane s Gospinom travom dnevno, a uvečer jedemo suhu hranu, to će nam pomoći kod sprečavanja mokrenja u postelju. Preslicu možemo preporučiti i kao sredstvo za grgljanje kod upale krajnika, upale usne sluznice, skorbuta i karijesa, krvarenja ili upale desni, fistula i polipa na nepcu i vratu. Kod bijeloga pranja u žena primjenjujemo sjedeće kupke od preslice. Ne smijemo zaboraviti da je preslica jedno od najboljih ljekovitih sredstava za bolesti pluća, kako kod kroničnoga bronhitisa tako i tuberkuloze pluća. Pravilnim uzimanjem čaja doći će djelovanjem kremene kiseline do izlječenja tuberkuloznih pluća, ali i do otklanjanja opće slabosti koja prati plućna oboljenja.

Nova saznanja opravdavaju mišljenje austrijskoga botaničara Richarda Willforta, da duže pijenje čaja od preslice priječi rast zloćudnih tvorevina (tumora) i konačno dovodi do njihova nestajanja. Isto tako možemo izliječiti čak i polipe u trbuhu ili čmaru, kao i upalu sluzne vreće. U oba slučaja koristimo kao pomoćno sredstvo obloge od preslice, omekšane na pari i sjedeće kupke. Ti oblozi od parene preslice pomažu i kod grčeva u želucu, napadaja jetre i žuči i bolne stolice, koja svojim pritiskom na gornji dio tijela utječe na rad srca.

Kod teških smetnji u radu bubrega sa svim njihovim nuspojavama treba za sjedeće kupke koristiti svježu preslicu. Najbolje je koristiti veliku preslicu s močvarnih livada. Za jednu kupku trebamo pun lonac od pet litara bilja. Kod sjedećih kupki bubrezi moraju biti pod vodom, a trajanje kupanja je 20 minuta! Ne obrišemo se, već mokri obučemo ogrtač i jedan sat se znojimo u postelji, a tek tada se presvučemo u suho noćno rublje. Sjedeću kupku možemo podgrijavati i koristiti još dva puta.

Način uporabe poljske preslice


Priprema čaja: Oparimo vrhom punu čajnu žličicu preslice s četvrtinom litra vode.

Oblozi od poparene preslice: Punu pregršt preslice stavimo u sito obješeno iznad ključale vode. Kad bilje postane vruće i meko umotamo ga u lanenu krpu i položimo na oboljelo mjesto. Bezuvjetno ga valja umotati još toplo! Ostavimo na oboljelom mjestu nekoliko sati ili tijekom noći.

Sjedeće kupke: 100 g preslice namočimo preko noći u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo do vrenja i dodamo u vodu za kupanje. Vrijeme kupanja: 20 minuta. Ne brišemo se, umotamo se mokri u ogrtač i 1 sat se znojimo u postelji. Tekućina mora sezati preko bubrega.

Tinktura: 10 g svježe preslice namočimo u pravu žitnu rakiju. Četrnaest dana ostavimo na suncu ili na toplom mjestu. Svaki dan protresemo!

Kašasti oblozi: Svježu preslicu dobro operemo i na drvenoj dasci dobro razvaljamo tako da nastane kaša.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi