Upotreba oraha u narodnoj medicini

Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama. Znamo da su te masne kiseline neophodne za dobru i zdravu funkciju mozga. Možemo reći da orasi povoljno djeluju na najvažniji organ u ljudskom tijelu.


Plodovi oraha sazrijevaju krajem rujna mjeseca, ali sa obzirom da se mogu dugo čuvati, dostupni su tijekom cijele godine. Čuvanjem orasi ne gube na kvaliteti i svojim ljekovitim svojstvima.

Ako redovno konzumirate orahe, tada podižete razinu dobrog kolesterola te snižavate razinu lošeg, a pored toga blagotvorno djelujete i na vašu koncentraciju i općenito poboljšavate pamćenje.



Mladi orasi dok su još zeleni sadrže dosta vitamina C i joda, pa ih tradicionalna medicina preporučuje za liječenje štitne žlijezde. Lijek od oraha, kojim se liječi štitna žlijezda dolazi u obliku likera od oraha ili orahovače. Taj lijek blagotvorno djeluje i na želudac te jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u mjesecu lipnju i srpnju.

U narodnoj medicini poznat je i čaj od oraha. Čaj se pravi od listova oraha, a preporuča se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, poboljšavanje probave, za ispiranje upala na ranama, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine te protiv bijelog pranja.

Čaj od oraha se priprema tako da jednu punu žličicu sitno isjeckanih listova oraha prelijemo sa 250 mililitara vruće vode i to ostavimo da odstoji kratko vrijeme.

Orah je dobar i u slučaju dijareje. Kada je narušena crijevna flora pijte čaj od oraha. Pravite čaj po sljedećem receptu: 10 grama suhog lišća oraha stavite u 1 litru ključale vode i to ostavite da odstoji 15 minuta. Kada se malo ohladi pijte čaj, u dozama od 3 do 5 šalica na dan.

Mast od oraha pomaže kod zarastanja rana


Recept za pripremu masti od oraha: Uzmite 15 grama usitnjenog lišća oraha i pustite da odstoji u 100 ml suncokretovog ulja na sobnoj temperaturi. Nakon što je sve stajalo 7 dana, iz posude sve stavite u veću posudu u kojoj ključa voda, te sve ostavite da tako odstoji 3 sata. Nakon ovoga dobili ste tečnost ‘ulje’ koje treba procijediti kroz gazu od platna, te dodati 15 g pčelinjeg voska i ponovno zagrijemo na isti način kao i prvi put i tako pustiti 30 minuta. Kasnije sve skloniti sa vatre i miješati dok se ne ohladi.

Čaj od lišća oraha uz dodatak meda


Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje i poboljšavanje krvne slike, te jačanje krvi. Ovaj čaj jača želudac, olakšava probavu, a dobar je suborac u borbi protiv raznih čireva, protiv bolova u kičmi, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje očiju.

Čaj je efikasan i u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zubi i bolesti desni.

Veoma je dobar kod saniranja bubuljica, krasta na glavi i lišajeva na bradi, te kod gnojnih osipa i prekomjernog znojenja nogu. Čajem se liječi i bijelo pranje.

Orah je dobar za jačanje kose


Recept za lijek od oraha za jaču kosu: Potrebno je samljeti 10 žlica orahove jezgre i ostaviti je u 1 litru alkohola (96%). Bocu sa mješavinom dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na toplom mjestu dva tjedna. Kasnije se ovom tekućinom masira tjeme glave. Kosa se nakon toga opere i osuši.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi