Liječenje sokovima i presnom hranom

Opće napomene na temu iz naslova, prije nego Vam predstavimo neke prirodne sokove i recepte kako da ih sami napravite i konzumirate.


Sokovi se dobiju centrifugiranjem u mikseru povrća i voća koje je dobrog kvaliteta, dobro oprano i očišćeno.

Sokovi se pripremaju samo za jednodnevnu (ne za više dana unaprijed) upotrebu. Treba ih koristiti u svježem stanju i nerazblažene, kako bi ostvarili najbolji efekt.

Može se odjednom pripremiti količina potrebna za jedan dan. Sok se čuva u dobro zatvorenim staklenim bocama i na hladnom, u frižideru. Pola sata prije upotrebe, sok iz boce treba sipati u čašu (250 ml) koja se ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se sadržaj ugrijao. Ne treba dnevno konzumirati više od 1,5-2 litre soka. Sokovi se ne kuhaju i ne piju hladni, već ugrijani do sobne temperature.

Pod izrazima "svježe i presno", podrazumijeva se da biljne namirnice nisu kuhane, pečene, pržene ili na neki drugi način termički obrađene.

Prilikom liječenja ne treba unositi u organizam ništa drugo od hrane izuzev sokova od voća i povrća, i to u vremenskom periodu koji varira, od nekoliko dana do mjesec ili dva mjeseca. Sokovi se piju naizmjenično - jedan dan sok od voća, drugi dan sok od povrća - po 250 ml (2,5 dl) soka na svakih 2,5 sati (na primjer između 7 i 19 sati). U pauzi, između dvije terapije sokom, može se piti voda ili čaj po želji.

Dok traje terapija sokovima, svako jutro treba upražnjavati klizmu (ispiranje debelog crijeva) sa 1,5-2 litre mlakog čaja od kamilice. Za stariju djecu koristiti 1/2 doze, a za manju 1/4 od doze propisane odraslima.

Nakon liječenja sokovima slijedi prelazni period od nekoliko dana (5-10), kada se postepeno uvodi u ishranu voće i povrće u svežem stanju (termički neobrađeno) i to u obliku salata ili nekih drugih kulinarskih formi. Istovremeno se postepeno smanjuje količina sokova. Liječenje presnom hranom se nastavlja, zavisno od bolesti, 1-12 mjeseci. Da bi se izbjegli problemi sa probavom, prilikom prelaska sa sokova na presnu hranu u čvrstom stanju, neophodno je poštovati nekoliko osnovnih pravila koja se odnose i na zdrave osobe:

a) Utvrditi stalno vrijeme obroka
b) Izbjegavati unošenje vode u organizam za vrijeme obroka ili odmah nakon toga. Preporučuje se uzimanje vode (ili neke druge nefermentirane tečnosti) 30-60 minuta prije jela
c) Ujutro, 30-60 minuta prije doručka, preporučljivo je popiti mlaku vodu ili čaj (zaslađen ili nezaslađen medom, po želji)
d) Izbjegavati uzimanje velike količine hrane u vrijeme obroka i ne konzumirati previše vrsta jela odjednom
e) Ne konzumirati za isti obrok voće i povrće
f) Ne jesti između obroka
g) Žvakati polako i dobro
h) Ne konzumirati napitke i jela koji su vrući ili suviše hladni

Na primjer, ishrana u prelaznom periodu (pored sokova koji se također uzimaju između obroka, ali u sve manjoj količini) sastoji se u sljedećem:

Prvi dan:
Doručak: 1 jabuka ili drugo voće.
Ručak: Malo salate od povrća sa malo ulja.
Večera: Sokovi.
Drugi dan:
Doručak: 2 jabuke ili sušeno voće (kruške, šljive, smokve... ) koje se prethodno potopi da omekša.
Ručak: Salata od povrća - presna supa od povrća sa pahuljicama od žitarica.
Večera: Sokovi.
Treći i četvrti dan:
Isto kao i za drugi dan.
Peti dan:
Doručak: 2-3 jabuke, 2-4 oraha ili lješnjaka, 1 žličica meda.
Ručak: Salata od povrća - presna juha sa žitnim pahuljicama, kruh.
Večera: 1 šalica nekuhanog mlijeka, ili jogurt i kruh.

U nastavku, jelovnik se proširuje.

Prelazak sa presnog jelovnika na ishranu koja uključuje i termički obrađene namirnice, također je postepen (5-10 dana) i važe ista pravila, kao i kod prelaska sa sokova na krutu presnu hranu.

Do kraja života treba isključiti sljedeće namirnice: Pržene na ulju (ulje se dodaje na kraju, poslije pečenja odnos no kuhanja). Meso i mesne prerađevine bilo koje vrste, šećer (rafinirani - bijeli), čak i u džemovima, kompotima, kolačima, čokoladi, sladoledu, čajevima, mlijeku, koka-koli, itd. Ocat (uključujući i jabučni), biber, namirnice konzervirane octom. Kavu, crni čaj, duhan, alkoholna pića svih vrsta. Bijeli kruh, razna tijesta, prevreo sir, ovčji sir, kačkavalj, topljeni sir. Sol u pretjeranim količinama (naročito rafiniranu sol, preporučuje se morska sol). Namirnice konzervirane kemijskim konzervansima kao i sodu bikarbonu te prašak za pecivo.

Radi očuvanja dobre psiho-fizičke kondicije, bolesnik treba da prakticira šetnje na svežem zraku uz duboko disanje. Ne preporučuje se psiho-fizičko naprezanje i iscrpljivanje u konfliktnim i depresivnim situacijama. Ovakvo ponašanje bi spriječilo proces izlječenja.

Kod malignih oboljenja (rak), preporučljivo je držati presnu ishranu (sirovu biljnu hranu) tokom cijelog života.

U slučaju oboljenja kod kojih je jedan od simptoma zadržavanje tečnosti u organizmu (ciroza jetre, srčana i bubrežna insuficijencija, povišen krvni tlak - hipertenzija itd.), treba biti veoma obazriv prilikom unošenja sokova i čajeva, kako bi se izbjeglo preopterećivanje organizma tečnošću. U gore navedenim slučajevima patoloških stanja, liječenje se obavlja pod nadzorom ljekara.

Količine sokova za dnevnu upotrebu:

Voće: Po 250 ml soka od sezonskog voća (jabuke, kruške, pomorandže, grožđe, lubenica ... ) na svaka 2,5 sata. Najviše se preporučuje svjež sok od grožđa.
Povrće:
1. Mrkva 250 - 500 ml soka
2. Celer 200 ml soka
3. Presan kupus 150 - 250 ml soka
4. Krastavac 90 ml soka
5. Paškanat (korijen) 60 -150 ml soka
6. Zelen (peršin - koren)   60 -150 ml soka
7. Keleraba 30 ml soka
8. Salata (ločika) 50 ml soka
9. Cikla 50 ml soka
10. Krumpir 30 ml soka

Napomene:
- Sok od krompira se pije odmah po cijeđenju (ne čuva se u frižideru!) i ne miješa se sa ostalim sokovima.
- Sok od cikle se također pije odmah nakon cijeđenja, i može se kombinirati jedino sa sokom od mrkve.
- Sok od jabuka se pije između obroka (na primjer u 10:00 i u 16:00 sati).
- U slučaju Hočkinove bolesti i leukemije može se povećavati količina soka od cikle dok se postepeno ne dođe do 450 ml na dan.
- Protiv oboljenja očiju, može se dodati i sok od endivije 90 ml na dan.
- Kod čira, gastritisa (upale želudačne sluznice), kolitisa (upale debelog crijeva), sokovi se prave od endivije i povrća označenih brojevima: 1, 2, 3, 4, 7, 10.
- Kod nervnih oboljenja povećava se količina soka od celera do 250-300 ml na dan.

PAŽNJA! Bolesnici sa metastazom i jakim bolovima treba da koriste samo sokove koje podnose.

- Sokovi se piju u rijetkim gutljajima, dobro izmiješani sa pljuvačkom, prije jela.
- Ne treba ih čuvati za naredni dan.
- Deci od 6-14 godina preporučuje se 1/2 doze predviđene za odrasle, a mlađoj 1/4.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi