Vođeni istraživanjem o djelovanju jogurta na smanjenje vjerojatnosti kvarenja zubi, grupa japanskih naučnika došla je do zaključka da je jogurt dobar za zdravlje usne šupljine, grla i problema sa želucem.
U istraživanju koje su sproveli ispostavilo se da se svakodnevnim uzimanjem bilo koje vrste jogurta smanjuje količina neugodnih mirisa u usnoj šupljini. Smanjuju se i naslage hrane na zubima te sprečava upala zubnog mesa. Tokom istraživanja ispitanici su dobili identične instrukcije o higijeni zubi, načinu ishrane i uzimanju lijekova.
Od svake su osobe sakupljani i čuvani uzorci sline i naslaga sa i ispod jezika te je mjerena koncentracija sumpornih spojeva, a nakon šest tjedana uzimanja jogurta nivo spojeva koji izazivaju neugodne mirise smanjila se 80 posto. Dovoljna su dva jogurta na dan da bi se uklonio neugodan miris, smanjile zubne naslage te izliječila ili se ublažila upala zubnog mesa. Broj bakterija u ustima ostaje isti, što bi se moglo objasniti time da se uzimanjem jogurta neke vrste bakterija koje stvaraju neugodan dah zamjenjuju drugim, "dobrim" vrstama bakterija kojih ima u jogurtu.
Nema komentara :
Objavi komentar