Recept za pripremu lijeka za bronhitis

Lijek koji predstavljamo liječi bronhitis, jača imuni sistem, poboljšava krvnu sliku, te otvara apetit. Najbolje djeluje kod djece od 3 do 7 godina starosti.


Lijek se daje od septembra do aprila (u mjesecima koja imaju slovo R), najmanje tri mjeseca (što duže, to bolje).

Dijete mora biti zdravo kad se počne davati ovaj lijek (nipošto ne smije imati temperaturu). Prvih mjesec dana je moguće da dijete dobije temperaturu, slini, izbacuje sekret, ima proljev, no to su normalne pojave. Nemojte prestajati davati lijek.

Lijek se daje tri puta dnevno (po mogućnosti prije jela, ali nije obavezno) jedna žličica (najbolje je nekoliko minuta prije izvaditi u žličicu da sa malo otpusti i ne bude hladno).

Za pripremu ovog domaćeg lijeka (u prvoj fazi) bit će vam potrebno: Jedna staklenka od 2,5-3 kg, 3-3,5 kg limuna i 10 svježih jaja (ne starijih od 5 dana, što svježija to bolja)

Pripremite lijek za bronhitis kako je opisano: Operete jaja i složite ih u staklenku, iscijedite limun i sok limuna pretočite u tu staklenku. Nemojte napuniti staklenku skroz sa sokom od limuna. Mora ostati mjesta zbog vrenja (poklopac nemojte zatvarati, samo lagano poklopiti). Staklenku čuvati 5 dana u frižideru i NE pomicati s mjesta!

Nakon pet dana izvadite staklenku i pripremite sljedeće sastojke: 500 grama šećera, 500 grama domaćeg meda, 500 grama maslaca, 100 grama kakaa i 1 dl konjaka

Od pribora vam treba: Lonac (4l), cjediljka, čista pelena (gaza), drvena kuhača, 2 posude (za bjelanca i žumanca).

Nakon pet dana što je staklenka stajala u frižideru sadržaj izgleda ovako (limunov sok je nagrizao ljusku od jaja i skinuo braon boju).

Skinete limun koji je na vrhu staklenke i bacate u pelenu. Vadite jedno po jedno jaje, odvajate žumance od bjelanceta, ljusku bacate u pelenu. Limunov sok iz staklenke procijedite kroz pelenu (skupa sa limunom i ljuskama).

Dio koji ostane u peleni se baca.

Na najvećoj temperaturi u loncu ugrijte procijeđeni limunov sok i 500 grama šećera, a kada se šećer istopi ubaciti 250 grama maslaca. Kada se pola maslaca istopi, ubaciti i sljedećih 250 grama i vatru smanjiti na manju temperaturu.

Kroz cjediljku procijedite bjelanca (u njima ima i limunovog soka). Bjelance dodajte u žumance (bez soka koji ste procijedili). U lonac dodajte 500 grama meda, a kada se med otopi, polako dodajete procijeđeni sok. Nakon toga dodavati žumance i bjelance (smjesu otprilike dodavati iz 7 - 8 puta i miješati bez prestanka da se ne bi stvorile grudice).

Nakon toga dodati 100 grama kakaa, i miješati na tihoj vatri sat vremena. Desetak minuta pred kraj, dodati 1dl konjaka i miješati još 10 minuta.

Kad se smjesa malo ohladi, napuniti u staklenke i ostaviti da se ohladi do kraja. Nakon toga lijek držati u frižideru. Kada se ohladi bude kao eurokrem.

Ova količina je dovoljna za 2 - 3 mjeseca korištenja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi