Kako liječiti upalu debelog crijeva prirodnim lijekovima?

Upala debelog crijeva odnosno Ulcerozni kolitis se sasvim uspješno može liječiti i izliječiti ljekovitim travama koje imaju protuupalno djelovanje na kožu i sluzokožu, a sadrže određeni postotak ljekovitog tanina u sebi.


Svaka biljka ima tanina u svom kemijskom sastavu, neka manje neka više. Također, svaki bolesnik je posebna priča i trebao bi sam potražiti koje mu ljekovite biljke odgovaraju. Sa biljkama koje sadrže veći postotak tanina od uobičajenog treba biti jako oprezan jer mogu dovesti do mnogo krupnijih problema, kao težak oblik opstipacije ili narodno rečeno zatvora, odnosno nemogućnosti pražnjenja crijeva ili teške komplikacije sa zastojem u radu bubrega što može dovesti do njihovog trajnog oštećenja.

Ipak, biti oprezan ne znači da treba paničariti i odreći se ovih efikasnih biljnih lijekova koji su u svakom slučaju bolji od kemijskih sredstava.

U slučaju Ulceroznog kolitisa trebale bi pomoći biljke koje koristimo za obični proljev ili dijareju a jedna od njih je i sama Kunica ili Hajdučka trava ili stolisnik ili sporiš ili raven (Achillea millefolium). Hajdučka trava nije svemoćna, zato bi valjalo da pri ruci imate i druge ljekovite travke koje će svaka na svoj način djelovanja doprinijeti ublažavanje samih simptoma ulceroznog kolitisa do potpunog nestanka bolesti.

Svaki pacijent treba da pronađe što mu odgovara i da prati učinak tih biljaka. Treba uzeti koktel od najmanje tri vrste petoprste steže (bukvalno rečeno bilo koje tri vrste roda Potentilla sp.) preliti sa proključalom vodom, poklopiti i ostaviti da se ohladi najmanje dva sata i piti tri šalice za čaj dnevno tog napitka. Odmah će te osjetiti pozitivne rezultate jer nećete osjećati ni jedan od vaših mučnih simptoma. Toj smjesi kasnije možete dodavati i druge ljekovite trave koje su dobre za obični proljev kao što su: Šumska jagoda (Fragaria vesca) uzeti cijelu biljku sa korijenom, dobro oprati, odstraniti suhe i oštećene liske, isjeckati nasitno i dodati smjesi Steža petoprstih. Ili možete dodati Hajdučku travu, Kantarion žuti, Ovčiji čičak ili ranjenik, list kupine ili maline, list Dunje ili Tunje, neku od vrsta Ranilista iz roda Stachys, ili 2-3 mlada lista bilo koje vrste Hrasta i mnogo drugih ljekovitih vrsta.

Vrlo je važno da čim zaustavite vaš kolitis, trebate da smanjite količinu ovih čajeva. Kasnije će vam biti dovoljna i jedna šalica dnevno. Kasnije se potrudite da jedete što raznovrsniju hranu po mogućnosti sa namirnicama biljnog porijekla bogatim prirodnim vlaknima koje će omogućavati redovnu stolicu jednom dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi