Sirup za iskašljavanje

Priprema prirodnog ljekovitog sirupa za iskašljavanje.


Sastojci za ovaj prirodni sirup su: 1kg najbolje crvenog pljosnatog, ali može bilo kojeg crvenog ili crnog luka, pola kilograma domaćeg meda i par listova lovora

Priprema sirupa: Sa luka skinuti koru, narezati na četvrtine, staviti u lonac zajedno sa lovorom (po mogućnosti u neku od onih posuda za kuhanje bez vode) i dodati što je moguće manje vode, možda oko 1 do 2 decilitra.

Kuhati poklopljeno na najlaganijoj mogućoj vatri, najmanje sat vremena. Ako voda bude uvirala dodajte još. Procijedite ne gustoj cjediljci ili još bolje gazi, jer će lijek biti bolji što vam manje otpada ostane.

Kad se ohladi pomiješajte sa medom. Čuvati u frižideru. Pije se kao sirup, 3 puta dnevno, po dvije jušne žlice. Efekt se osjeti već nakon prvog dana.

Od ove količine obično se dobije jedna staklenka od 1kg ,mada dosta zavisi od vrste luka. Masa bi trebala biti želatinasta, ali desi se i da je tečna, opet ovisno od toga koliko je luk dobro procijeđen.

Usprkos tome što je luk osnovni sastojak, okus ovog lijeka nije ružan, jer ga lovor popravi, ali vi svakako možete dodati klinčiće ili cimet da okus dodatno popravite.

Od kora od luka možete napraviti odličan čaj protiv kašlja. Operite ih, prokuhajte minut-dva u vodi, i odmah procijedite. Od predugog kuhanja i ako se odmah ne procijedi postaje jako gorak.

Još jedan prirodni sirup protiv kašlja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi