Naučit ćemo Vas kako da sami sebi napravite prirodne lijekove od ljekovitog bilja.
Sirup od proljetnih izbojaka bora, jele i smreke za čišćenje krvi i bolji rad bubrega
Mladi proljetni izbojci bora (Pinus sylvestris), jele (Abies alba) i smreke (Picea abies) čiste krv, pospješuju bolji rad bubrega i jetre, pomažu kod gotovo svih bolesti dišnih organa te bolesti kostiju i zglobova, a izvrstan su izvor vitamina C.
Za lijek Vam je potrebno: 1 kg mladih izbojaka i 1 kg šećera
U široku staklenku u slojevima složiti mlade izbojke i šećer, a slaganje završiti slojem šećera. Staklenku staviti na sunce ili na suncem obasjanu prozorsku dasku, te ostaviti da odstoji sve dok se šećer ne rastopi. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žlicu sirupa, po želji umiješanog u čaj.
Ljekoviti sirup od maslačka
Maslačak (Taraxacum officinale) čisti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te pomaže kod reume, artritisa i gihta.
Za lijek je potrebno: 200 g cvjetova maslačka s peteljkama, 2 limuna, 1,5 l kipuće vode i 1 kg šećera ili domaćeg meda
Usitnjene svježe cvjetove i peteljke maslačka preliti kipućom vodom, dodati limun narezan na ploške te lagano kuhati 30-40 minuta. Tekućinu procijediti, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati još 10-15 minuta. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 žlicu.
Sirup od koprive za jaču krv
Kopriva (Urtica dioica) čisti i jača krv, pomaže kod slabokrvnosti, pospješuje cjelokupnu izmjenu tvari te pomaže kod reume, artritisa, gihta i povećane prostate.
Za lijek je potrebno: 250 g listova koprive, 1,5 l kipuće vode i 1 kg šećera ili meda
Svježe listove koprive samljeti ili sitno narezati, te preliti kipućom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a koprivu dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 žlicu.
Sirup od medvjeđeg luka
Medvjeđi luk ili srijemuš (Allium ursinum) čisti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te jača oslabljeni organizam.
Potrebno je: 200 g medvjeđeg luka, 1,5 l hladne vode i 1 kg šećera ili meda
Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hladnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu.
Nema komentara :
Objavi komentar