Popodnevni odmor dobar za bolje pamćenje

Popodnevni odmor ne samo da će vas osvježiti, već će pozitivno utjecati i na vaše mentalne sposobnosti. Rezultati istraživanja američkih naučnika ukazuju da san ima regenerativne efekte poslije produženog perioda budnosti, ali povećava i neurokognitivne sposobnosti, u poređenju s tim kakve su bile prije popodnevnog odmora.


Profesor psihologije na Univerzitetu Berkeley, Matthew V. koji je i glavni autori istraživanja, rekao je da su tijekom istraživanja naučnici ispitali 39 mladih odraslih osoba podijeljenih u dvije grupe od kojih se jedna odmarala, a druga nije. U podne bi svi učesnici bili podvrgnuti mentalnim ispitivanjima namijenjenim posebno aktiviranju hipokampusa, područja mozga koji pomaže čuvanju informacija - pamćenju. Obje grupe su imale identične rezultate - u 14 sati pripadnici grupe koji su zadržani da bi se odmorili, otišli su da spavaju tokom 90 minuta, dok su ostali bili budni. Kasnije tijekom dana, u 18 sati, svi učesnici ispitivanja ponovo su podvrgnuti nizu mentalnih vježbi u kojima su trebali da zapamte informacije.

Učesnici ispitivanja koji su spavali su mnogo bolje reagirali, pa su čak poboljšali svoje rezultate, istakli su istraživači.

Ovi rezultati su u skladu s njihovom hipotezom prema kojoj je san potreban da bi se kratkoročno ispraznila memorija mozga i napravilo mjesta za novu informaciju, kazao je profesor Matthew prilikom predstavljanja rezultata istraživanja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi