Ljekoviti kupus - Brassica oleracca L.

Kupus je vrlo popularno povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti (24 kcal na 100 g), a prosječno sadrži: 92,52% vode, 1,21% proteina, 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg na 100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slijede minerali: kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. Male količine natrija te povoljan odnos kalcija i fosfora osiguravaju maksimalno iskorištavanje kalcija u organizmu.


Ljekovitost kupusa

Dokazano je da se sokom od svježeg kupusa može uspješno liječiti čir na želucu i upala debelog crijeva. Kupusom se, također, u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma iza obranu organizma od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu, djeluje povoljno na zacjeljivanje rana te preventivno pomaže kod prehlade i kašlja.

Vitamini U- faktor protiv čira, metilmetionin


Metilmetionin je prah slatkastog ukusa, sa slabim mirisom kupusa. Dobro se rastvara u vodi i vodenom rastvoru etanola. Ne rastvara se u apsolutnom etanolu, glicerolu i eteru. Kristali su higroskopni i termolabilni. Ne izdržavaju sterilizaciju i termičku obradu. Vitamin U je otkriven 1952. godine na osnovu iskustava liječnika, koji su otkrili ljekovito djelovanje soka kupusa pri bolesti čira želudca i crijeva, kao i gastritisa.

Za optimalnu djelotvornost preporučuje se 200 do 300miligrama vitamina U dnevno. Naziv je ovaj vitamin dobio kao skraćenica od latinske riječi ulcus, što u prijevodu znači čir. U našim prehrambenim navikama, nažalost, malo se koristi sirovi kupus (svježi ili kiseli), iako je upravo takav najbogatiji hranjivim i ljekovitim sastojcima. Kupus je dragocjena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvorbu šećera i ostalih ugljikohidrata u mast. To ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje tjelesne težine.

Dugotrajnim kuhanjem značajno se smanjuje nutritivna vrijednost. Da bi se spriječio izraziti gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuhanja, preporučuje se kupus, kao i ostale vrste povrća, staviti u vruću umjesto u hladnu vodu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi