Bolovi u želudcu – gastralgije

Nestalni bolovi u želudcu, najvjerojatnije neurogenog porijekla. Za sprječavanje bola preporučuje se uzimanje 20-40kapi 30%-nog alkoholnog ekstrakta propolisa ili 1  žlice 10%-nog vodenog ekstrakta propolisa.


Kod čestih bolova potrebno je sistematsko uzimanje 30-40 kapljica u čaši svježeg mlijeka ili vode 3 puta dnevno, prije jela, u toku 20 dana.

Simptomi gastritisa su: mučnina, pritisak i sitna bol u gornjem dijelu abdomena, jača bol, povraćanje (nekad i krvavo), smanjeni tek, slabost. Već smo kazali - gastritis je akutni ili kronični. Tko se ne bavi akutnim, riskira da mu gastritis prijeđe u puno teži kronični oblik. Akutni gastritis pojavi se iznenada, potraje i prođe. Kod akutnog gastritisa upaljen je (samo) površinski sloj želučane stjenke. Uzrok takvom gastritisu su: češća konzumacija žestokih alkoholnih pića, nesteroidnih protuupalnih lijekova, nekih antibiotika, žestokih začina (papar, ljuta paprika), crne kave, ali i stres, hladna ili vruća jela i napitci. Liječenje počinje mirovanjem želudca 1-2 dana, što znači ne jesti, piti ohlađeni čaj od kamilice. Kada se stanje smiri dozvoljene su blage namirnice poput procijeđene nemasne juhe s rižom, prirodnih gustih voćnih sokova, prepečeni kruh ili tost, puding od riže, a kasnije i obrano mlijeko, bijelo meso peradi (bez kože), kuhano jaje. Prelazak na normalnu prehranu je individualan i najviše ovisi o težini i vremenskom trajanju gastritisa.

Jedan dobar prirodni lijek za gastritis

Kronični gastritis posljedica je dugotrajne iritacije želučane sluznice, sa istim uzrocima koji izazivaju i akutnu upalu. To se posebno odnosi na alkoholna pića, crnu kavu, spomenute lijekove. No, vrlo česti uzrok problema je i bakterija - Heliobacter pylori. Tu su i degeneracija stjenke želuca zbog starosti te dugotrajna iritacija sluznice zbog povrata žuči u želudac. Najteži oblik je atrofični kronični gastritis kod kojeg je površinski sloj sluznice totalno uništen.

Najteži oblik je atrofični kronični gastritis kod kojeg je površinski sloj sluznice totalno uništen, pa se želučana kiselina i unutrašnji faktor vrlo malo ili uopćene sintetiziraju. Unutarnji faktor je naziv za tvar koja je nužno potrebna u sintezi vitamina B12. Manjak unutarnjeg faktora dovodi do manjka vitamina B12, a on je bitan u sintezi crvenih krvnih zrnaca. Posljedica svega toga je razvoj perniciozne anemije, težeg oblika slabokrvnosti (anemije).

Iako je prehrana kod kroničnog gastritisa individualna, većina bolesnika bi se trebala pridržavati nekih osnovnih pravila.

To su: Prestati pušiti, ne koristiti lijekove koji nadražuju želučanu sluznicu (salicilati, nesteroidni antireumatski lijekovi), paziti na temperaturu jela (ne prehladna ili prevruća), jesti polagano, dobro sažvakati hranu i sve drugo što spada u tzv. kulturu zdravog jedenja. Neku vrstu jela i napitaka treba svesti na minimum ili posve ukinuti: Alkoholna pića (posebice žestokih), namirnice koje sadrže kofein (coca-cola, kava, čokolada), pikantne i jako začinjene hrane (papar, ljuta paprika, sol, češnjak, čili, crvena paprika...), pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna, ili oni kojima su dodani orasi i sušeno voće, bijela riža, sjemenke, krekeri sa visokim udjelom masnoća i soli, povrće koje uzrokuje stvaranje plinova kao što su brokula, kupus, luk, cvjetača, krastavac. Povrće koje se priprema uz dodatak veće količine masnoća. Rajčice i proizvodi od rajčica pa limun, grejpfrut, naranča, kiseli krastavci te ananas, smokve, ribizl, punomasno i čokoladno mlijeko, maslac, vrhnje, masni i pikantni sirevi, jako začinjeno meso, kobasice, riba, ali i sve prženo i masno, suhi grah i grašak pripremljeni uz dodatak veće količine masnoće, krem juhe, jako začinjeni salatni dresinzi, krem kolači, čips, kokice pripremane na maslacu, čokoladne torte i kolači, čokolada, kokos.

Kronični gastritis se može izliječiti lijekovima i režimom prehrane, a u tome mogu uspjeti jedino disciplinirane osobe. Poslovni ljudi dobro znaju kako se upravlja ciljevima, planira, organizira i izvršava planove svoje organizacije. Zato se očekuje da će znati riješiti svoje probleme i ovog tipa. Gastritis je po definiciji upala uz posljedično oštećenje želučane sluznice. Osnovna podjela gastritisa je na akutni i kronični gastritis.

Gastritis je bolest koja nastaje zbog raznih psiholoških problema, znači u glavi morate posložiti sve kockice i jasno SEBI reći da nema više živciranja. I ići naprijed u životu na nastale bile koje padove. U glavi trebate stvoriti sliku i misliti na sve pozitivno, na ama baš sve i naravno trebate cijeniti same sebe. Kada postignete da cijenite samog sebe(riješili ste se stresa) - doslovce riješili ste se gastritisa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi