Kako iz koštice uzgojiti avokado?

Kako da sami sebi, iz koštice, uzgojite avokado?


Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda iznenađujuće je lako, a evo i kako:

Odstranite i pažljivo očistite košticu od preostalog voća, kako ne biste oštetili smeđu kožicu koja je pokriva. Pomoći će vam ako košticu potopite na nekoliko minuta u vodu prije no što s nje ostružete ostatke avokada.

Odredite koji dio predstavlja gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korjenčići. Gornji dio je malo zašiljeniji od donjeg.

Probušite košticu s četiri čačkalice, na jednakoj udaljenosti jedne od druge i to pod laganim kutom prema dolje, tako da one mogu služiti kao držači koštice dok je njena donja polovica zaronjena u vodu.

Postavite košticu avokada u čašu vode, tako da je napola zaronjena u vodu. Smjestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći provjeriti raste li korijen i treba li promijeniti vodu. Vodu je najbolje mijenjati svakih pet do sedam dana, kako biste prevenirali razmnožavanje bakterija i gljivica.

Pričekajte prvi izdanak! Do klijanja može proći 2 do 4 tjedna, ali često prođe i 8 tjedana, pa se oboružajte strpljenjem. Evo što možete očekivati:

Vrh koštice će se osušiti i napuknuti, a vanjska smeđa opna će se oljuštiti.
Pukotina će se produbiti do dna koštice, iz koje će se pojaviti sićušni korjenčići.
Korjenčići će rasti sve duži, a počet će se i granati, dok će se na vrhu pojaviti izdanak.
Ne dopustite da korijen ostane bez vode jer bi biljka uvenula.

Kad je drvce visoko oko 15 cm, skratite ga na polovicu, što će potaknuti novi izrast. Kada ponovo naraste na oko 15 cm, posadite ga u bogat humus u omanju posudu, ostavljajući gornju polovicu koštice iznad zemlje. Postavite je na osunčanu prozorsku dasku. Avokado voli sunce - što ga je više, to bolje.

Zalijevajte i gledajte kako raste. Osim što ćete ga učestalo zalijevati, povremeno ga potopite zajedno s posudom u vodu. Supstrat bi uvijek trebao biti vlažan, ali ne natopljen. Ako mu lišće počne žutjeti, znači da ste ga previše zalijevali, pa ga ostavite nekoliko dana bez zalijevanja.

Otkinite vrhove kako biste potaknuli grmoliki rast kada biljka naraste oko 30 cm. Kada biljka naraste još oko 15 cm, ponovo otkinite zadnja dva para listića na vrhu i tako još nekoliko puta.

Avokado privlači lisne uši, a najlakše ćete ih se riješiti ako biljku istuširate. Kada sperete uši, poprskajte biljku mješavinom vode, malo sredstva za pranje posuđa i žlicom ulja neema. Ovo će spriječiti povratak uši. Provjeravajte drvce svakih 4-5 dana i ponovite postupak prema potrebi.

Avokado treba unijeti u zatvoreni prostor prije no što temperature padnu ispod nule. Prezimljavanje vani je u našoj klimi nemoguće.

Hoće li avokado roditi, teško je reći. Nekad drvo rodi već nakon 3 do 4 godine, a nekad mu treba više od 15 godina, dok neka drva uopće ne rađaju. Pomaže ako se posadi nekoliko avokada, kako bi se mogli međusobno oprašiti. Ipak, ne očekujte da plod bude ni približno onakav kakav raste u svojoj postojbini.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi