Crni dud raste kao visoko stablo, lijepog je drveta te ukusnog i zdravog ploda. Europljani ga poznaju od davnina, a smatra se da je u naše krajeve donesen iz Perzije.
Dud dolazi od latinske riječi 'mora', što znači kašnjenje, a pretpostavlja se da je ime dobio zbog toga što se pupoljci duda sporo razvijaju, sa zakašnjenjem.
Dud je bogat šećerom, pa je jako ukusna hrana za ljude i za domaće životinje. Plodovi duda, kada sazriju, jedu se svježi, prerađeni ili osušeni. Osušeni plodovi duda mogu zamijeniti šećer pa se zbog toga koriste prilikom izrade raznih slatkiša.
Plodovi duda služe i za izradu sokova, kompota, želea i raznih sirupa.
Neki ljekoviti recepti od duda
Čaj od duda za kardiovaskularni sistem
Čaj se priprema od lisnatih pupoljaka duda koji se sakupljaju preko zime pa se onda suše. Ovaj recept izvorno potječe iz korejske tradicionalne medicine. Čaj se još primjenjuje i kao sredstvo za pomoć pri mršavljenju.
Nema komentara :
Objavi komentar