Vrba bijela

Najpoznatiji sastojak kore vrbe je salicin (prirodni aspirin). On se u organizmu transformira u salicilnu kiselinu, koja u određenoj dozi postaje ljekovita, ali u povećanim dozama može izazvati neželjene posljedice poput proljeva, gastritisa, mučnine, krvarenje, kao i kod uzimanja velike količine aspirina.


Prednost uzimanja prirodnog lijeka je velika jer ne dovodi do neželjenih nuspojava, jer se uzima u manjim koncentracijama i količinama raspoređenima preko cijeloga dana. Najviše salicina sadrži kora crvene vrbe S. Purpurea, Salix Fragilis, te Popolus nigra - crna topola.

U pučkoj medicini kora vrbe je poznata kao sredstvo protiv malarije, visokih temperatura, groznice i grozničavih stanja, za zaustavljanje krvarenja svih vrsta, za liječenje reumatskih tegoba, te protiv proljeva, za liječenje i jačanje želuca i cijelog probavnog sustava.

Dobra je kod viška želučane kiseline, za umirenje jako nadraženih spolnih organa tj. kod spolnih uzbuđenja, kod raznih infektivnih bolesti.

Vrbina kora sve se više koristi i preporuča u liječenju sve većeg broja bolesti. Preporuke se odnose na srčana oboljenja kao što su angina pektoris, srčani infarkt, na Alzheimerovu bolest i preventivu moždanog udara, na liječenje gihta i reumatskih oboljenja.

Naša pučka medicina tradicionalno koru vrbe rabi za unutarnju primjenu u obliku čaja kod prehlade ili promrzlina, znojenja, proljeva, osteoartritisa, visoke temperature, gihta, malarije, katara svih vrsta, parazita, za umirivanje živaca i seksualne uzbuđenosti, kod srčanih oboljenja, krvarenja bubrega i pluća, kod glavobolje.

U obliku ekstrakta kod upale mjehura, reume, reumatske groznice i bolova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi