Hrast lužnjak

Hrastov list su rado stavljali Indijanci u svoje mokasine radi sprječavanja žulja. U narodnom liječenju mladi hrastov list rabimo za liječenje tuberkuloze, noćnog mokrenja, rekonvalescenata i za čišćenje krvi.


Rado ga miješamo i s gospinom travom, koprivom, pelinom, stolisnikom itd. Hrastova kora je poznati narodni lijek koji rabimo za liječenje unutarnjih i vanjskih tegoba u obliku obloga ili za razna ispiranja.

Njeno ljekovito svojstvo rabimo kao antiseptik - adstrigent, a vanjska uporaba je u obliku obloga za liječenje površinskih rana i ozljeda na koži kod kojih dolazi do upala i gnojnih procesa, otečenih žlijezda na vratu, upale grla, zagnojenih rana i čireva, čira potkoljenice, otvorenih rana od vena, proširenih vena, raznih kožnih nečistoća, psorijaze, upale spojnice oka, ekcema, vlažnih lišajeva, raspucanih bradavica na dojkama kod dojilja, hemoroida, pukotina ili fistula na čmaru kod kojih rabimo i sjedeću kupelj, a za ispiranje se rabi kod rana od ležanja, raznih gnojnih rana, promrzlina, vlažnih lišaja, ispiranje grla.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi