Šta je inozitol?


Inozitol (mezoinozit) nalazi se u biljnim i životinjskim tkivima. U biljkama se katkad nalazi samostalno, ali je uglavnom vezan za fosfornu kiselinu (fitinska kiselina) ili se pojavljuje kao kalcijeva i magnezijeva sol (fitin). Velike količine fitinske kiseline nalaze se u raznim žitaricama poput zobi, pšenice i ječma. Inozit se koristi kod oboljenja jetre.


Šećerni alkoholi ne izazivaju karijes jednako brzo kao šećeri, jer pri njihovoj razgradnji nastaje manje kiselina koje pospješuju razvoj bakterija. Ksilit sprječava nastanak kiselina čak i nakon konzumiranja šećera.
Poprilično je skup, zato ga najčešće nalazimo samo u gumama za žvakanje koje su namijenjene sprječavanju karijesa. Zbog purgativnog učinka u početku nije preporučljivo uzimati više od npr. 30 g ksilita na dan.

Organizam se s vremenom navikava. Zbog negativne temperature, pri topljenju ksilita u ustima nastaje ugodan osjećaj hlađenja. Pored fruktoze, šećerni su alkoholi nadomjestak za šećer kod šećerne bolesti. U planu prehrane moramo voditi računa o sljedećem: 12 g ksilita odgovara jednoj jedinici kruha.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi