Sakupljanje ljekovitih trava


Biljke se sakupljaju za lijepog i suhog vremena. Kada se saniraju, ne smiju biti vlažne niti od kiše niti od rose, pa zbog toga ih ne valja sakupljati nakon velikih kiša, ni odmah iza obilne rose.


Korijenje se, naprotiv, vadi iza obilne kiše, kada je zemlja dobro raskvašena. Bilje, koje divlje raste po livadama, poljima, pašnjacima, obroncima, brežuljcima i šumama, mnogo je ljekovitije od onog uzgajanog u vrtu. Zato se kod sabiranja mora biti osobito oprezan da se ne pokupi koja slična biljka otrovnica. Bilje sa livada i polja, koja su đubrena umjetnim đubretom, ili bilje uz prašnjave ceste, ili sa odviše močvarnog tla, ne vrijedi sakupljati. Takve biljke bi nanijele više štete nego koristi.

Sakupljati valja samo čisto i zdravo bilje. Ako kod sakupljanja nismo sigurni o kojoj biljci ili korijenu je riječ, onda ih ne treba ni dirati. Kod sušenja treba bilje okretati. Ako kiša dulje vremena pada, pa hladan i vlažan zrak sprečava sušenje bilja, onda ga treba staviti na umjereno toplo mjesto. Kada se je bilje toliko osušilo da u njemu nema više vlage, ali da nije presušeno, onda ga treba staviti da stoji 4 tjedna u kakav sandučić sa poklopcem ili kutiju, da se oznoji, isto tako kao i sijeno kada ga u plast skupimo.

Ovako spremno bilje ne samo da je ljekovito, pošto mu se snaga u tolikoj mjeri uslijed ishlapljivanja nije odvojila, već je i ugodnog mirisa i dobro prija.

Korijenje se treba vodom od zemlje dobro očistiti i oprati. Nakon toga se izreže, naniže na jak konac ili uže i stavi na propuh, gdje nema sunca, da se dobro osuši.

Bobe koje se suše, treba razastrti prorijeđeno, po naručenim od žica pletenim spremama, da zrak sa svih strana može doprijeti, uslijed čega se bobe brzo osuše pa ostanu sočnije, ukusnije i na kraju ljekovitije. Bobe treba isto na propuhu i dobro toplom mjestu osušiti.

Kada je bilje dobro osušeno, treba ga još jednom pregledati, da li je dobro suho, čisto i zdravo, inače bi opljesnavilo, a pljesnivo ne valja i ne smije se koristiti.

Nakon pregleda, bilje se smrvi i stavi u kesice od papira ili kutije od papira i na svaku kesu ili kutiju napiše se koju biljku sadrži.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi