Dud crni i bijeli, odnosno murva, latinsko ime Morus nigra i M. alba, je ljekovito drvo u struci poznato pod nazivom Fructus Mori nigrae, Fructus Mori albae ili Sirupus Morarum.
Dud je visoko stablo koje raste po cijeloj našoj domovini uz rubove cesta, po parkovima i drvoredima. Toliko je poznat, da poseban opis nije potreban.
U proljeće sabire se mlado lišće, a kora i plod u ljetu. List se suši u hladu i sprema na suho mjesto. Plod se suši na umjerenoj toplini. Od ploda priprema se sirup, koji se upotrebljava protiv povećane temperature i kao napitak protiv neuredne stolice. Kora drveta u obliku čaja lijek je protiv trakavice i služi za blagi otvor. Lišće u obliku čaja smanjuje šećer u krvi, liječi vratobolju.
Korijen od stabla duda sadrži kalcij i encim (ferment za sirenje) ukusa je gorko oštrog i tjera na stolicu.
Bijeli dud se razlikuje od crnog što mu je plod bijel i ima glatke nenazubljene listove, što mu je stablo znatno više od crnog duda. Plod duda pomiješan s trešnjama ostavi se da prevri i tada se uz dodatak šećera ukuha u sirup. Pomiješan s malo vode sirup je dobar protiv groznice, proljeva, upale krajnike i pokvarenog želuca.
U lišću duda može se naći dosta kalcijevog karbonata, asparagijske kiseline, adenina, glukoze i peptona koji je vrlo važan protiv šećerne bolesti pošto rastvara bjelančevinu u krvi.
Nema komentara :
Objavi komentar