Osnovni recept ide ovako: Na pola kilograma svinjskog sala idu dvije pregršti isjeckanih cvjetova nevena. Mast se zagrije da bude vruća ali ne da ključa i u nju se stavi neven (samo biti oprezan kad se ovo radi jer mast hoće da kipi kad se naven stavi), pa se sve zajedno vrati na vatru da baci još 2 - 3 minute da ključa.
Zatim se ostavi 24 h da se ohladi. Poslije se zagrije tek toliko da smjesa bude tečna, i kroz gazu ili cijetku se procijedi krema. Moguće je u istoj masti iskuhati više tura nevena pa onda mast ima ljepšu boju.
Naravno da je mjera od pola kilograma masti previše, za kremu su potrebne manje količine ali, od te mjere uzmite sebi odgovarajući omjer.
Ova krema od nevena je dobra za vene, svježe ožiljke i fleke na koži.
Krema za lice ipak treba da se oplemeni. Kad se krema procijedi stavi se vosak (mora biti toplo da bi se rastopio), i to oko 50 g na pola kilograma masti. Također se mogu stavljati eterična ulja po želji, npr. ulje bosiljka je odlično za osjetljivu kožu jer je bosiljak antibaktericidan.
Kremu je najbolje držati u frižideru.
Važno je još napomenuti i da se krema uvijek nanosi na vlažnu kožu.
Nema komentara :
Objavi komentar