Nar ili šipak - Čudotvorni eliksir zdravlja

Nar ili šipak - plod pun C vitamina, dobro poznat na našem području.


Sok od nara ima veće antioksidansno djelovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Redovnim konzumiranjem nara dobivaju se čvrsti nokti, lijepa i zdrava kosa, kao i duševni mir koji većini nedostaje.

Jestivi dijelovi ploda nara su sok i sjeme. Nar (Punica granatum) je kod mnogih naroda smatran simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su vjerovali da oni simboliziraju nadu u novi život, a na mnogim slikama Djevica Marija ili mali Isus u ruci drže nar.

Ova izuzetna voćka veoma je prisutna u libanonskoj, iranskoj, turskoj, grčkoj i indijskoj kuhinji, a zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje često  se koristi u narodnoj  medicini i u prirodnoj kozmetici.

Jestivi dijelovi ploda nara, koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime, su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno vitaminom C, A, E i B5, kao i mineralima kalijem i željezom.

Sto mililitara nara sadrži čak 16% potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju ovaj plod dobiva od anticijanida i tanina. Posjeduje i dvije vrste polifenolnih spojeva kojima se pripisuje čak 92% antioksidansnog djelovanja čitave voćke. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima karakterističan prijatan, malo kiselkast okus.

Za sok od nara je dokazano da ima veće antioksidansno djelovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Djeluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21%, a značajno pojačava dotok krvi u srce.

Ulje sjemenki i fermentirani sok od nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih stanica, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih stanica prije svega kod karcinoma prostate, muškarci mjesecima, svakoga dana, treba da piju po četvrt litra soka od nara, pokazala su naučna istraživanja.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, primjera radi, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Izuzetno   dobar učinak nar postiže i pri liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana. U lepezi brojnih bolesti potvrdno je da konzumiranje soka od nara usporava i razvoj Alzhajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvijek znali, nar je zaista čudotvorna voćka.

Ginekolozi su utvrdili da jedan nar dnevno ublažava uobičajene tegobe u klimaksu, upravo zbog materija sličnih estrogenima, ženskom spolnom hormonu. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, zbog čega je rado viđena na trpezi većine holivudskih zvijezda. Zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara dobivaju čvrsti nokti, lijepa i zdrava kosa, kao i duševni mir koji većini ljudi nedostaje.

Nar je i prirodni afrodizijak


Naučnici tvrde da sok od nara može biti izuzetna pomoć muškarcima u seksu. Dnevno popijena čaša soka djeluje poput viagre, o čemu govore iskustva muškaraca koji su ga pili u kontinuitetu mjesec dana. Skoro polovina muškaraca osjetila je poboljšanje u potenciji, zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti spolnog organa. Sok od nara ima veliki potencijal u liječenju disfunkcije u erekciji, izjavio je dr Christopher F. istraživač sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu.

Čuvar mladosti

Koži se može vratiti mekoća i energija ako se masira smjesom u kojoj se nalazi nar. Smjesa se dobije tako što se u jednoj posudi pomiješa četiri jušne žlice meda i šest istih žlica maslinovog ulja. Zatim se doda 120 mililitara vode i dvije jušne žlice svježeg soka od nara. Dobivenom smjesom se izmasira cijelo tijelo, ostavi da djeluje pola sata, a zatim se istušira.

Inače, britanski naučnici radili su brojna istraživanja da bi dokazali da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju DNK u stanicama, te da se na taj način usporava i proces starenja. Istovremeno, nar oslobađa od stresa i poboljšava seksualni život. Suština je da bi trebalo uzimati kapsule ekstrakta od cijelog voća, kore i sjemena. Poboljšanje se može očekivati već nakon mjesec dana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi