Kod nas je čičak poznat kao korov koji raste posvuda, uz ograde, putove i rubove šuma. Malo je manje poznato da je čičak jako korisna i ljekovita biljka, te da u svijetu čičak ima jako raširenu primjenu u kulinarstvu.
U ljekovite svrhe od čička se najviše koristi korijen biljke. On ima protuotrovno djelovanje, te je dobar za izlučivanje mokraće, iznojavanje i čišćenje krvi.
Detaljnije o ljekovitom djelovanju korijena čička pročitajte na linku
Čičak se sakuplja u proljeće (mlado lišće), odnosno u proljeće ili jesen (korijen dvogodišnje biljke).
Da bi izvadili korijen čička potrebna vam je jaka štijalica (lopata), jer korijen čička zna biti i do 40 centimetara duboko u zemlji. Kasnije korijen trebate dobro očistiti, oprati te narezati uzdužno. Kasnije se korijen čička treba dodatno obraditi za bolje čuvanje. Detaljno o pripremanju ljekovitog korijena od čička pročitajte na linku - vađenje i spremanje korijena čička.
Nema komentara :
Objavi komentar