Zeleni čaj - Kamelija

Danas više no ikad izraz "preventiva zdravlja", plijeni pažnju i potiče zanimanje kod gotovo svakog prosječno informiranog stanovnika ove naše planete. Pitamo se koje se to ljekovite biljke i biljni pripravci uzimaju za uspješnu preventivu. U biti, možemo reći da sve ljekovito bilje s dokazanim multifunkcionalnim svojstvima kao što su detoksitativna, antioksidativna, antivirusna i antikancerogena direktno ili indirektno dobro utječu na preventivu i zdravlje.


Među njima je zeleni čaj, kao izvrsno stimulativno sredstvo koje osigurava nesmetanu koncentraciju.

Najpoznatiji sastojci zelenog čaja su kofein i katehini. Katehini - prema znanstvenim istraživanjima - uz polifenole i bioflavonoide - štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, sprječavajući ujedno i razvoj enzima urokineze koji dovodi do umiranja stanica karcinoma.

Kako reagirati kad se suočimo s najtežom dijagnozom od koje se obavezno naježimo i pomislimo da je karcinom ili rak najteža bolest današnjice? Medicinska znanost u liječenju karcinoma radi "ono što zna" i koristi "ono što ima", a sve je to uglavnom još uvijek nedovoljno i daleko od garancije za konačno izlječenje.

Uz propisanu terapiju - danas još uvijek stidljivo - liječnici ipak preporučuju i prirodna ljekovita sredstva i nekonvencionalnu alternativnu terapiju, znajući da su manje štetni i neugodni od zračenja i kemoterapije. Ali uz sigurno opravdanu skeptičnost onkolozi su suzdržani prema takvim često vrlo komercijalnim proizvodima, u prvom redu stoga što još nema dovoljno znanstvenih molekularnih istraživanja in vitro i in vivo, koji bi potvrdili mehanizam antikancerogenog djelovanja.

Tegobe s povišenim masnoćama kao što su kolesterol i trigliceridi, mogu se znatno umanjiti uz određenu dijetu u koju je uključen i zeleni čaj.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi