Druga imena za jarebiku su jarebina, gorska smrdljika i rebina.
Strani nazivi
Engleski - European Mountain Ash, Mountain Ash, Rowan, Rowan Tree
Francuski - Sorbier des oiseleurs
Njemački - Vogelbeerbaum, Eberesche, Vogelbeere, Vogelbeerenbaum, Wilde Vogelbeere
Slovenski - jarebika
Talijanski - sorbo degli uccellatori
Svježi plodovi jarebike blago su otrovni ako se uzimaju u većim količinama, ali se to svojstvo gubi termičkom obradom ploda. Ekstrakt od svježih plodova jarebike rabi se za otvaranje, kao jak purgativ, jer parasorbinska kiselina jako nadražuje želučanu i crijevnu sluznicu.
U istu svrhu, koriste se i zreli plodovi jarebike, a mošt i marmelada za zaustavljanje proljeva.
Čaj od plodova pije se kod reume, s dodatkom bilja antireumatskog djelovanja.
Sirup od plodova uzima se za kašalj i promuklost, kao i marmelada, koja se većinom miješa s jabukom, šipkom i kruškom.
Marmelada od plodova jarebike liječi i jača želudac, čisti organizam, pomaže u liječenju bolesti grla i promuklosti, čisti krv, pospješuje izlučivanje kamenaca, liječi bolesti mjehura i bubrega, te proljeva.
Suhi plodovi jarebike i šipak pripremljeni kao čaj, uz marmeladu od jarebike, djeluju na pojačano stvaranje žuči a koriste i za izbacivanje kamenca.
Marmelada i rakija od plodova jarebike, koja se pije ujutro natašte, jača želudac.
Od jarebike priprema se i vino, koje pomaže u liječenju probavnog sustava.
Jarebika je djelotvorna u borbi s mikrobima i kod povećanog kolesterola u krvi.
Zapadna pučka medicina rabi jarebiku za liječenje artritisa, bolesti pluća, bubrega, gihta, groznice i grozničavih bolesti, hemoroida, krvarenja, konstipacije, promuklosti, raznih rana, fraktura i rana na životinjama, zatim za čišćenje krvi, kod nedostatka vitamina C, te kao magični prašak.
Kontraindikacije. Osobe sa slabim želucem, s komplikacijama žuči, čira i jetre ne bi smjele uzimati jarebiku.
Jarebika je dobar:
adstrigent
antidijaroik
antimikrobik
antireumatik
antiseptik
antiskorbut
antitusik
digestiv
dijabetik
diuretik
emenagog
holagog
purgativ
Nema komentara :
Objavi komentar