Ljekovito bilje najsigurnije je kupovati kod registriranih proizvođača, primjerice u biljnim ljekarnama, no svježe uzgojenu lavandu iz vrta ili bosiljak iz lončića šteta je ne sačuvati. Svježe lišće može se za neposrednu upotrebu brati u bilo koje doba tijekom čitave sezone rasta, no biljke namijenjene čuvanju najbolje je ubrati na vrhuncu sezone.
Najbolje je lišće skupljati ujutro, nakon što rosa ispari, jer se na suncu gube ljekovite tvari. Lišće je najsvježije dok je biljka mlada, sve do cvatnje. Beru se samo zdravi listovi - bez bljedila, žutila ili štete od kukaca. Najbolje vrijeme za berbu cijele biljke jest neposredno prije otvaranja cvjetova. Cvjetove je najbolje brati u podne po suhom vremenu. Ubiru se kad su otvoreni. Sjemenke se beru po toplom suhom vremenu kada su zrele, ali prije nego što se počnu rasipati. Korijenje se bere u jesen, kad se nadzemni dijelovi biljke osuše i uvenu. U to su vrijeme u korijenju pohranjeni koncentrirani ljekoviti sastojci. Korijenje jednogodišnjeg bilja iskopava se kad mu razvojni ciklus završi, potkraj godine, a korijenje višegodišnjeg bilja u drugoj ili trećoj godini rasta.
Biljke u divljini trebali bi brati samo oni koji ih dobro poznaju da ne dođe do zamjene s otrovnim biljem. Ljekovito bilje ne bere se u blizini prometnica i zagađenih mjesta.
Rezane biljke, lišće i cvijeće nježno se polažu u košaru s ravnim dnom ili drveni sanduk. Ne stavljaju se u vreću ili torbu jer bi se mogli zdrobiti, zgnječiti ili navlažiti.
Sušenje u svežnjevima
Stabljike bilja vežu se konopcem i objese naopako. Ne smije ih se previše gusto slagati da zrak može kružiti.
Ne bi ih trebalo vezati više od devet. Ako je prostor prašnjav, zaštitite ih papirnatom vrećicom bez dna.
Toplo, suho, mračno i prozračno mjesto
Bilje se suši na toplom, suhom i mračnome mjestu koje se može dobro prozračiti. Prva 24 sata idealna je temperatura od 32°C, a potom od 24 do 26°C. Na nižim temperaturama sušenje traje dulje.
Korijenje se može osušiti u pećnici
Sušenje je završeno kad je lišće suho kao papir i krhko, ali ne toliko da se dodirom pretvori u prah. Korijenje se suši na višoj temperaturi (oko 50°C), a može i u pećnici uz stalno okretanje, dok ne postane krhko.
Nema komentara :
Objavi komentar