Žuta broćika


Kod Germana je broćika bila posvećena božici plodnosti, ljubavi, braka i porođaja. Osušeni zeleni dijelovi biljke stavljali su se rodiljama pod plahte. U srednjem su se vijeku razne vrste broćike koristile za liječenje žutice i raku sličnih bolesti. Katkada se u narodnoj medicini koristi kao mast kod kožnih bolesti, kožnih čireva, upala noktiju i kožnih tvorba nalik na rak.


Beremo primjerke intenzivno žutih cvjetova i brzo ih sušimo. Suha droga ima ugodan miris koji podsjeća na med i sijeno. Možemo koristiti i svježe biljke.

Biljka raste u cijeloj Hrvatskoj, na suhim livadama, svijetlim šumama i uz putove.

Kod nas raste mnogo vrsta broćike žutih i bijelih cvjetova. Sve djeluju ljekovito, iako ne tako intenzivno kao prava broćika. Porodici broćeva pripada i ljekovita lazarkinja (Asperula odorata L.) koja za vrijeme cvatnje i sušenja zbog velikih količina kumarina ima ugodan miris sijena. U pojedinim se zemljama od nje spravlja bola. Sadrži kumarinski glikozid od kojeg pri sušenju nastaje kumarin. Veće količine uzrokuju glavobolju. Kao ljekovita droga katkada se koristi kod grčeva jetre i crijeva te za pospješivanje sna. Veće količine kumarina oštećuju jetru i djeluju kancerogeno.

Djelovanje biljke i upotreba u narodnoj medicini: Broćika (kao i sve droge sa saponinima i flavonoidima) djeluje diuretički i potiče rad jetre. Često se nalazi u mješavinama za 'čišćenje krvi'. U narodnoj je medicini nebrojeno puta iskušan utjecaj svježeg soka na kožne lišajeve i ekceme te nečistoće kože.

Čaj od žute broćike: Dvije čajne žličice spravljamo kao uvarak. Kod katara mjehura, bubrežnih kamenaca i pijeska, te bolnog uriniranja pijemo po dvije do tri šalice čaja na dan.

Kupelj od žute broćike: 100 g suhe droge prelijemo dvjema litrama vruće vode i ostavimo da odstoji 20 minuta. Ocijeđenu tekućinu kod kožnih tegoba koristimo za kupelj u kadi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi