Motar - divlje povrće s okusom mora


Motar ste najvjerojatnije zapazili u jeku ljetne sezone kao “divlje cvijeće” na plaži, no ako vam se nađe pri ruci u razdoblju prije cvatnje - kušajte ga



Motar je najukusniji u kasno proljeće, u svibnju i prvoj polovini lipnja. Mesnati i čvrsti izdanci odnosno listići motara beru se kao šparoge, tako da se lagano otkinu na mjestu gdje se sami “prelome”. Motar se može brati i kasnije, kada dobije žuto-zelene cvjetiće, no tada listići imaju “teži” okus.

Biljka latinskog naziva Crithmum maritimum, koja je poznata i kao matar, petrovac, šćulac, obalac, motrika, morski koper i morski koromač, drevno je samoniklo povrće rasprostranjeno priobaljem Europe. U antičkim mitovima motar je hrana bogova, a u narodnoj medicini koristi se kao diuretik te za ublažavanje probavnih tegoba. Odličan je za čišćenje organizma, olakšava mršavljenje.

Motar raste na stijenama ili u pijesku blizu mora, zbog čega ima osebujan okus, slan i aromatičan, pa na raznovrsne načine može oplemeniti prehranu.
Ukusan na bezbroj načina

Preporučuje se najprije nakratko prokuhati motar u vodi koju ne treba soliti jer je već sama biljka slana. Tako pripremljen motar odličan je “na lešo” s kuhanim krumpirom, ili kao hladna salata, s malo maslinova ulja, octa, češnjaka... Svježe lišće motara može se dodati zelenoj salati, rikuli i slično.

Motar je izvrstan prilog uz ribu i plodove mora, a fino se kombinira i s jajima i sirom. Od motara se može napraviti omlet, rižoto, varivo, umak... Može poslužiti i kao nadjev za složence i pite/savijače te se može dodati u kruh ili pizzu.

Tradicionalno se motar kiseli u mješavini vode i octa.Ukiseljeni motar dodaje se u salate s plodovima mora, a dobro se slaže i s ribom, pečenim ili kuhanim mesom, krumpirom i različitim drugim povrćem.

Svježe ubrani motar možete sačuvati tako da ga blanširate i zamrznete.

Motar se u pripremi jela koristi i u sušenom obliku. Sušenjem eterična ulja ishlape, pa tako listovi motara imaju blažu aromu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi