Smrdljiva kopriva - ljekovita biljka


Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznala tek rijetkima. U srednjem vijeku često se koristila pod nazivom 'žuta mrtva kopriva', jer joj je doista slična. Početkom prošloga stoljeća čajevi od smrdljive koprive uspješno su se prodavali kao čudotvorno uvozno sredstvo koje je navodno liječilo sve bolesti. I danas nailazimo na mnogobrojne slične primjere, kad ljudi uvezenim drogama pripisuju čudesnu moć. Mnogi često i ne pomišljaju da i kod nas rastu brojne vrlo djelotvorne biljke koje samo treba pravilno upotrijebiti.


Od lipnja do rujna ubiru se cvatući zeleni dijelovi biljke sa žutim cvjetovima. Sušimo je brzo i čuvamo u zatvorenim posudama. Osušena droga ima karakterističan balzamičan miris i slankast, blago gorak okus.

Ta jednogodišnja biljka raste na njivama, krčevinama i uz putove.

Srodne vrste smrdljivoj koprivi su: Brojne druge vrste smrdljive koprive rastu kao vrlo raširen korov. Zasada su podosta neistražene, ali ih bez ustručavanja možemo koristiti jednako kao smrdljivu koprivu.

Djelovanje biljke i primjena u liječenju: Već je iz broja sastojaka očigledno da je riječ o važnoj ljekovitoj biljci. Zbog velike količine silicijeve kiseline, ta droga djeluje slično kao i preslica. Izlučivanje tekućine preko bubrega (diuretično djelovanje) potiču mineralne tvari i saponini. Te aktivne tvari poboljšavaju i izlučivanje sluzi iz pluća i bronhiola te iskašljavanje sluzi (ekspektorans). Zbog trjeslovina, smrdljiva kopriva djeluje kao blagi adstringens. Jednako kao i preslica potiče nastanak bijelih krvnih tjelešaca i poboljšava opće zdravstveno stanje. Upotrebljavamo je kod slabokrvnosti i bolesti krvožilnog sustava, ali samo kao dodatno sredstvo. U homeopatiji se preporučuje kod oboljenja slezene. Vrlo uspješno djeluje kod kroničnih katara i katara bronhiola, oslabjelih pluća te kod infekcijskih, gripoznih bolesti.

Čaj od smrdljive koprive: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i čaj ostavimo da pokriven odstoji 10-15 minuta. Zaslađujemo ga medom i pijemo po dvije do tri šalice na dan, u manjim gutljajima. Uzimamo ga dulje vrijeme. Nakon šest tjedana, napravimo stanku (najmanje dva tjedna), a čaj nakon toga ponovno pijemo u obliku kure.

Moguća neželjena djelovanja: Kod preporučene uporabe nisu uobičajena. Droga je preporučljiva za sve koji imaju tegobe s plućima, no svakako pod nadzorom liječnika i isključivo kao dodatno sredstvo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi