Korabica

Druga imena po kojima je korabica poznata su koloraba, koleraba, keleraba i koraba.


Strani nazivi za korabicu su:

Engleski - Kohl rabi
Francuski - chou rave
Njemački – Grunkohl
Slovenski - kolerabica, nadzemna koleraba
Talijanski - cavolo rapa

Po sadržaju ljekovitih sastojaka to je zdravo i izuzetno vrijedno povrće, kojeg svakako valja koristiti u prirodnoj i zdravoj prehrani. U ljekovitim dijetama korabica se rabi u prehrani starijih osoba i djece u razvoju i to jela od listova korabice, za nadoknađivanje vitamina i minerala, kao i za jačanje organizma te kod bolesti ili stanja kod kojih je potrebno pojačati mokrenje. Korabica se koristi i u dijetama kod vodenih bolesti.

Zapadna pučka medicina rabi korabicu kod tegoba sa želucem, a sok za jače izlučivanje mokraće.

Korabica u našim prilikama predstavlja sezonsko povrće koje se najviše koristi dok joj je korijen mlad, sočan i mekan i to kao ukusna salata okusa koji podsjeća na kupus, te kao varivo, pirjana i pečena. Domaćice korabicu dodaju raznim juhama od povrća, a rijetka su jela od same korabice. Svakako bi je trebalo više koristiti u prehrani.

Korabica je dobar:

dijetetik
digestiv
diuretik
remineralizant
tonikum

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi