Krastavac

Druga imena po kojima je poznata ova ljekovita povrtna biljka su: kukumar, murka, vugorek ili ugorek.


Strani nazivi za krastavac:

Engleski – Cucumber
Francuski - Concombre, Cornichon
Njemački - Gurke, Salat-Gurke
Slovenski – kumara
Talijanski - cetriolo

Diuretično djelovanje krastavca od velike je važnosti u pojedinim dijetoterapijama, jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege, a u dijetama za mršavljenje predstavlja pravi lijek.

Krastavac čisti krv i kožu od kiselih sastojka, rastvara mokraćnu kiselinu, što je jako važno kod kamenaca u bubregu ili mjehuru ukoliko su kamenci nastali radi mokraćne kiseline, povoljno utječe na smanjenje sadržaja šećera u krvi, prirodni je kozmetički preparat za njegu lica i tijela, daleko najbolje sredstvo za otklanjanje brojnih nečistoća kože i ublažavanje oboljenja kože.

Svježi sok krastavca liječi kožne bolesti na glavi, licu i rukama, lišajeve, sunčane pjege, sujedice i akne, te upalu kože, opekotine i dekubitus. Također, krastavac liječi kroničnu začepljenost i lijenost crijeva, pomaže ženama u klimakteriju, a dobar je kod navale krvi. Sok i oblozi od soka krastavca pomažu za jačanje vida i očiju. Kod zapaljenja kože, sujedica i raznih nečistoća mažu se sokom od krastavca oboljela mjesta više puta na dan, a kad se sok osuši namazu se maslinovim uljem. Isti postupak koristi se kod ugriza insekata, svraba i kožnih osipa. Kod ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoči u vodi. Istučene sjemenke krastavca kratko vrijeme močene u vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura te poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva te hemoroida.

Sok od lista krastavca je sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće.

Priprema krastavca za jelo. Kod pripreme krastavaca vrlo je važno poznavati sljedeća pravila:

Krastavac se za jelo koristi samo ako je zreo, zreli krastavac ima žućkasti dio kore. Potpuno zeleni krastavac, bez tragova žuto-bijele boje, nije za jelo jer stvara težinu u želucu i izaziva nadutost.

Krastavac se nikad ne soli, jer tada postaje teško probavljiv.

Salatu od krastavaca treba pojesti odmah.

Kad se priprema s kiselim mlijekom uz dodatak ulja i bijeloga luka, ne stavlja se jabučni niti bilo koji drugi ocat.

Kod pripreme salate sok od krastavaca ne smije se baciti.

Krastavac je najzdraviji kada se jede kao jabuka.

Kiseli krastavac štetno djeluje na bubrege i srce.

Krastavac je dobar:

antihelmetik
aperitiv
dermetik
detoksikant
digestiv
dijabetik
dijetetik
diuretik
emetik
emoliens
kozmetik
laksativ
purgativ
resolvens
tonikum
vermifug

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi