Što je točno AZUKI?


Postoji kineski i HOKAIDO japanski azuki. Riječ "azuki" znači "silni grah" što je pravi naziv tog malog crvenog sjajnog graha.

Jedenjem ovog graha jačate vaše bubrege i regulirate i olakšavate pražnjenje crijeva. Istočni narodi su otkrili da pomaže iz organizma otklonili bilo koji otrov. Kad nekoga ugrize neka životinja ili insekt (na primjer pauk ili osa) odmah treba azuki samljeli u brašno, dodati malo vode, pomiješati i pojesti. Korisno je jesti i kuhani grah azuki. Za čišćenje organizma od otrova kura se provodi 45 dana. Azuki pomaže i u normalizaciji menstrualnog ciklusa kod žena.

Japanski azuki "HOKAIDO" smatra se ljekovitijim od kineskog azukija. Oba se isto pripremaju. Rastu i u našem podneblju, ali potrebno im je dosta vlage tijekom cvatnje. Azuki treba konzumirati dva do tri puta na tjedan, a u nekim terapijama za bubrege i svakodnevno kroz određeni vremenski period.

U nas se azukijem pretežito koriste makrobiotičari, ali bismo ga zbog njegovih svojstava svi trebali povremeno jesti. Može se dodavali juhama ili kuhati kao klasično varivo. Posebno je ljekovit sa slatkim jesenskim i zimskim bučama, odnosno bundevama ili još jedno poznato narodno ime ove ljekovite biljke je tikva.

Azuki se može kuhati sam ili sa žitaricama. Brzo se iskuha i bez namakanja, ali mu prethodno namakanje poboljšava probavljivost. Ukusan je i azuki kuhan u ekspresnom loncu s pšenicom u omjeru 1:1.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi