Breza je drvo koje liječi


Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C.
U brezovu katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje, pa se često koriste protiv kožnih bolesti.


Organski sok direktno iz drveta breze, čisti organizam i ubrzava vaš metabolizam.
Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.
Listovi breze smanjuju kolesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze.

Breza preporučuje se i u liječenju gripe, prehlade i kroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sustav.
Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka.
Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa.
Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.
Čajevi od listova i pupoljaka uspješno pomlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza također poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Pripravci od breze

Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno. U liječenju se rabe pripravci od listova, pupoljaka, kore i soka.
Najbolje ih je sakupljati u proljeće, kad su ljekovite tvari najaktivnije. Berite najkrupnije pupoljke i najmekše listove.
Sok se skuplja kod breza promjera šireg od 20 centimetara na visini od jedan metar iznad zemlje.
Da biste skupili sok, u proljeće prepilite jednu granu. Ako je dovoljno velika može dati četiri do pet litara, koje ulijte u staklenu posudu.
Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

Listovi breze

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Osušeni se koriste kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.

Sok i vino breze

Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.

Kora

Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.

Pupoljci


Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi