Kako spriječiti pojavu akni?

Akne su pojava inflamatornog, odnosno upalnog obolenje kože, koje je uzrokovano promjenama u strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde.


Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice. Ovo stanje obično nastaje tijekom puberteta, a posebno je zastupljeno u populaciji zapadnih zemalja, što se objašnjava većom genetskom predisponiranošću. Akne su pojavni oblik pretjeranog odziva lojnih žlijezda na uobičajene razine muškog hormona testosterona. Kod većine ljudi ovaj prenaglašen odziv nestaje tijekom vremena i oko dvadesete godine akne nestaju ili se u najmanjoj meri povlače, djelomično ili u potpunosti. Međutim, ne postoji način pomoću koga se može pouzdano predvidjeti koliko dugo vremena će one opstati, i kod nekih osoba one se zadržavaju decenijama, i opstaju u tridesetim i četrdesetim godinama života, pa ponekad i kasnije. Akne pogađaju veliki postotak populacije u nekom od životnih razdoblja.

Prevencija akni - Treba izbjegavati jako začinjena i osoljena jela, kisele salate i napitke. Salate treba začiniti kiselom pavlakom. Protiv akni treba piti, u gutljajima, litru čaja od koprive dnevno, raspoređenog na cijelio dan. Vanjska upotreba prirodnih lijekova: ujutro i navečer se na vlažno lice nanese melem od hrena i octa te se ostavi da djeluje deset minuta. Naribani hren se stavi u bocu i prelije vinskim ili voćnim octom. Ostavi se 10 dana na sobnoj temperaturi. Pošto se melem upotrebljava direktno iz boce a da se ocat prethodno ne odlije, trebalo bi ga stavljati u iskuhanu plastičnu bocu s rupičastim poklopcem. Hren uzima ljutinu od octa, a ocat je uzima od hrena. Na taj način se dobije blaga octena esencija koju mogu da podnesu svi tipovi kože lica.

Za suzbijanje akni važno je svakodnevne obroke obogaćivati svježe ubranim biljkama i plodovima poput peršina, rotkve, paradajza, te sokom od kupusa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi