Toksično ljekovito bilje - Bunika

Ljekovito djelovanje. Kao i kod svake otrovne biljke tako je i kod bunike nužno strogo se pridržavati uputa, što znači koristiti je samo uz konzultaciju i uzimati pod kontrolom. Bunika se u pučkoj medicini preporučuje za masažu bolnih mjesta i to naročito kod reume i neuralgije živaca, liječenje nervoznih stanja koja dovode do histerije ili hipohondrije, liječenje alkoholizma i njegovih posljedica kao što su buncanje i ludilo, uspavljivanje i umirenje, ublažavanje postporođajnih tegoba praćenih drhtanjem i grčenjem, umirenje grčeva mišića, jednjaka, želuca, mjehura i to naročito u starijih osoba, bolesti oka s povredom rožnjače, liječenje Parkinsonove bolesti, za umirenje drhtanja i krivljenja lica, teško disanje i nadražaje uslijed kašlja.


Sjemenke bunike (Semina Hyoscami) jednako su ljekovite kao i listovi i koriste se za iste namjene.

Od ljekovitih pripravaka na prvom je mjestu bunikino ulje (Oleum Hyoscyami). Priprema se tako da se lišće bunike kuha u maslinovom. Služi za masiranje bolnih mjesta.

U zapadnoj pučkoj medicini bunika se rabi za liječenje astme, alkoholizma, bolova uha, bolesti krvi, bolesti oka, delirij, drhtanja, eklampsije, grčeva želuca, crijeva i mjehura, halucinacija, histerije, hipohondrije, kašlja, neuralgije, Parkinsonove bolesti, posrtanja u hodu, padavice, srčanih bolesti, živaca, za iskašljavanje krvi, kočenje mišića, regulaciju pulsa. Lišće bunike je sastavni dio mješavine za proizvodnju cigareta protiv astme.

Bez dobrog i dobro provjerenog recepta ne preporučuje se pripravke ove biljke koristiti za unutarnju, nego samo za vanjsku upotrebu. Za unutarnju primjenu koristiti ih isključivo uz preporuku i praćenje liječnika, i to ponajprije homeopatski lijek.

Simptomi trovanja. Mučnina, suhoća usta, klonulost i trzanje mišića, povraćanje, širenje zjenice oka, halucinacija, konfuzija, razne smetnje u govoru i pamćenju, dubok san, koma - nesvjestica te u težim slučajevima prestanak rada srca, smrt.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi