Slanutak

Druga imena za slanutak su naut, slani grah i ćić.


Strani nazivi:

Engleski - Chick Pea
Francuski - Cicer tete-de-belier, Pois chiche
Njemački - Kichererbse
Slovenski - čičerika
Talijanski - cece

Slanutak je teško probavljiva namirnica pa osobe s poremećajima rada želuca, crijeva, srca, i bubrega, jela od slanutka moraju uzimati s oprezom. Ako se slanutak isprži te samelje u prah i pije pomiješan s vodom ili čajem on zaustavlja krvarenje, pojačava pražnjenje crijeva i rad želuca, tjera na mokrenje i stimulira rad slezene.

Zapadna pučka medicina rabi slanutak za liječenje: kožnih bolesti, za pranje lica, protiv gljivica na koži, krvarenja, konstipacije, kod ugriza zmija, za jačanje vlasišta kose, te u ishrani, kao surogat za kavu.

Slanutak je visokovrijedna, zdrava namirnica te se preporučuje koristiti je u ishrani. Od slanutka se priređuju juhe, variva, te jela miješana s drugim povrćem i namazi. U nekim krajevima slanutak se prži i jede poput kikirikija i drugih sjemenki, a neki od njega pripravljaju kavu te brašno za kruh.

Slanutak je dobar:

adstrigent
antlseptik
dijabetik
diuretik
hemostatik
hemostlptik
vermifug

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi