Datulja

Strani nazivi

Engleski - Date Palm
Francuski - Dattier
Njemački - Echte Dattelpalme
Slovenski - datelj
Talijanski - la palma da datteri

Hranjivost datulje vidljiva je iz bogatog sadržaja visokovrijednih sastojaka te predstavlja ljekovito energetski jaku hranjivu namirnicu. Arapima je datulja dio života i ishrane još od prahistorijskog doba. U surovoj pustinjskoj klimi stablo datulje predstavlja život, jer daje vodu, hranu i lijek. Plod datulje Arapi su koristili za liječenje mnogih nedaća.

Sok od datulje bio je osnova za pripremu sirupa kojim su liječili razne vanjske i unutarnje upale.

Suhi plodovi su dobar afrodizijak, a nedozreli plodovi pojačavaju mliječnost u dojilja, kao i izlučivanje mokraće.

Zreli plodovi su visokovrijedna energetska hrana te prava poslastica.

Mladi listovi palme jedu se kao ukusno povrće.

Sok iz listova palmi je gust, a rabi se kao purgativ.

Iz palminog soka dobiva se vrenjem alkoholno piće.

Datulja sadrži mnogo tanina te se rabi kod tegoba s probavnim sustavom. Sirup, dekot, infuz i krema od datulja rabi se za liječenje bolnog grla, prehlade, katara i bronhijalnog katara, groznice, te kod trovanja alkoholom. Prašak koji se dobiva od sjemenke datulje rabi se za liječenje kožnih tegoba. Tekuća guma - kaučuk drva rabi se za liječenje svih oblika proljeva i urogenitalnih tegoba. Korijen se rabi za liječenje zubobolje.

Tradicionalna arapska medicina rabi datulju za liječenje anemije, astme, bronhitisa, očnih i kožnih bolesti, bolesti slezene, bolesti urinarnog trakta, crijeva, groznice, gonoreje, karcinoma, kašlja, prsnog koša, proljeva, prehlade, crijevnih parazita, slabe spolne moći muškaraca, sterilnosti, tuberkuloze, vaginitisa, umora, zubobolje i preporuča se za dug život. Po Hartwellu, datuljom se liječe i tumori abdomena, zubnog mesa, jetre, slezene, želuca, testisa, vrata, maternice i utrobe. Svježi sok se koristi kao dobar laksativ, guma dobivena iz stabla palme koristi se u liječenju proljeva i bolesti urinarnog sustava, plod za iskašljavanje, liječenje skorbuta, kao laksativ, u liječenju astme, bolesti prsnog koša, kašlja, groznice, gonoreje... Ulje datulje koje se dobiva iz sjemenki ploda, koristi se za proizvodnju sapuna.

Suhi plodovi jedu se kao delicije uz čajni napitak, a ljekoviti preparati se mogu nabaviti u ljekarnama.

Datulja je dobar:

adstrigent
afrodizijak
antidot
antiseptik
dermetik
detoksikant
diuretik
ekspektorant
estrogenik
galaktogen
kontraceptiv
laksativ
pektoral
purgativ
stomahik

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi