Četrun

Strani nazivi:

Engleski - Citron
Francuski - Gtroenboom
Njemački - Zitronat - Zitrone, Zitrone
Slovenski - citronatni citronovec
Talijanski - citrone

Kao lijek koristi se esencija ploda i cvijeta koja osvježava cijeli organizam, te kora ploda. Pomaže u liječenju depresija, zabrinutosti i umora mozga, dizenterije i drugih proljeva, reumatskih tegoba, varikoznih vena, kapilara, ciroze, ascitesa, edema, kao i u preventivi možebitnih krvarenja, kašlja, prehlade i drugih respiratornih smetnja.

Također jača imunosni sustav i stimulira probavu. U vanjskoj uporabi liječe se tegobe s masnom kožom lica. Sok iz ploda pomiješan s vinom dobro je purgativno sredstvo kod trovanja.

Destilirani sok dobro je sedativno sredstvo. Kandidirana kora pomaže kod iskašljavanja i osvježava. Sok od listova četruna djelotvoran je protiv grčeva i daje se nakon poroda i kod raznih tegoba uzrokovanih grčevima.

Sjeme četruna dobro je sredstvo za liječenje vena, te protiv trovanja.

Eterično ulje koje se dobiva iz kore ploda smiruje upale, dobar je antibiotik.

Citroflavonoidi iz četruna djeluju kao antiinflamatorici, diuretici, antihistaminici, kontroliraju propusnost kapilara te se rabe za liječenje hemoroida, varikoznih vena, kapilara, ciroze, ascitesa, edema, kao i u preventivi kod možebitnih krvarenja.

Zapadna pučka medicina rabi četrun za liječenje bolesti imunosustava, bolesti kože, depresije, kašlja, prehlade, općeg umora i umora mozga, zabrinutosti i slično. Ajurvedska medicina koristi sok i suhu koru za liječenje astme, parazita, digestivnih bolesti, slabog apetita i skorbuta.

Četrun je dobar:

antidot
antiinflamatorik
antispazmatik
antitusik
aromatik
dermetik
diuretik
kozmetik
sedativ
stimulans
tonikum

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi