Crveni ribiz

Druga imena boriček, Ivanovo grožđe, medvjeđe grožđe ili ogroz.


Strani nazivi:

Engleski - Red Currant
Francuski - Groseillier rouge, Raisin-de-mars
Njemački - Rote Johannisbeere, Rote Johannisbeeren
Slovenski - rdeči ribez, rdečo grozdičje
Talijanski - ribes rosso

Crveni ribiz ili, kako ga u narodu nazivaju, Ivanovo grožđe u pučkoj medicini predstavlja voće koje jača, čisti i uljepšava naše tijelo i ljekovito djeluje. Svježi ribiz i sok ribiza pomažu radu žlijezde slinovnica, u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi i smanjenje bjelančevina u urinu, u jačanju apetita, u odstranjivanju otrovnih tvari, pogotovo iz crijeva, u uništavanju crijevnih parazita, ubrzati tok liječenja i oporavak, pogotovo dijabetičara, kod zatvora, jer uništava trulež, a sjemenke u bobi potiču rad crijeva. Sok crvenog ribiza jača organizam i nadomješta manjak vitamina. Crveni ribiz ljekovito djeluje na reumatske tegobe, giht i išijas. Gotovo je nepotrebno reći da su sok, džemovi i marmelade od crvenog ribiza izuzetno ljekoviti i preporučljivi u svakodnevnoj ishrani, a pogotovo u mnogim dijetama.

Sirup jača srce i liječi od ospica, vodenih kozica, skorbuta i raznih groznica. Lišće se koristi za pripremu čajeva kojima se liječe oboljenja jetre, skleroza krvnih žila, visoki tlak i upala mjehura. Korijen, pomiješan s lišćem i plodom, kao čajna mješavina uzima se za liječenje bubrega i mjehura, raznih upala te otklanja suvišne bjelančevine u mokraći.

Crveni ribiz dobar je:

antidijabetik
antifungal
antiinflamatorik
antloksidant
antireumatik
antisklerotik
antiskorbut
detoksikans
diuretik
roborans
vermifug

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi