Bubrežnim bolesnicima se preporuča sok od nara

Sok od nara smanjuje rizik od infekcija, koje se javljaju kod bubrežnih bolesnika koji idu na dijalizu. Naime, izloženost infekcijama je jedan od glavnih problema i uzročnika smrtnosti kod ove grupe bolesnika.


Istraživanja koja su provođena na ovu temu pokazuju da je smanjena koncentracija inflamatornih molekula u krvi kod ljudi koji su pili sok od nara, te su ti isti pacijenti imali manju potrebu za hospitalizacijom od grupe pacijenata koji su pili neki drugi sok tijekom istraživanja.

Povećana izloženost infekcijama kod ovih pacijenata dolazi zbog toga što dijaliza sama po sebi izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi.

Mnogobrojna provedena istraživanja dokazuju da nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, kada ga uspoređujemo sa ostalim voćem i povrćem. Polifenol je poznat po tome što on umanjuje oštećenja na stanicama koje su oštetili slobodni radikali u organizmu.

Preporuka liječnika koji su bili uključeni u istraživanja sa narom, i sokom nara je da ga pijete. On uspješno uklanja masne naslage i čisti organizam od štetnih tvari. Sjemenke nara i sok od nara su odlični za srce i grlo. Kora od ploda i kora od stabla ove biljke koriste se kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.

Sok od šipka protiv raka


Prirodni lijek protiv raka nalazi se u plodu šipka. Šipak ili nar obiluje antioksidacijskim svojstvima, što ga čini odličnim suborcem u borbi protiv raka dojke ili raka prostate.

Sok nara regulira krvni tlak


Sok nara djeluje povoljno na krv, što rezultira boljim protokom i na kraju povoljnim krvnim pritiskom.

Koristan je i za srce


Sok ove biljke sprečava naslage na stjenkama krvotoka. Znamo da nakupljanje u krvotoku dovodi do otežane cirkulacije, pa na kraju i do potpunog začepljenja.

Nar ima još mnoge pozitivne učinke na zdravlje čovjeka, a pokušati ćemo ih spomenuti kroz neko vrijeme na ovom blogu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi