Avokado

Strani nazivi su:

Engleski - Alligator Pear
Francuski - avocatier, avocado, avocadool
Njemački - Avocado
Slovenski - avokado
Talijanski - avocado

Avokado spada u voće a ne u povrće, jer pripada porodici Lovora - Lauraceae. Kao dobra i zdrava prirodna hrana sa 60 posto većim postotkom kalija od banane koristan je za održavanje dobrog zdravlja te za liječenje posljedica stresa, slabe ili jalove muške potencije - impotencije, što zasad znanost nije ni potvrdila niti porekla.

Također, ekstrakt listova, kore i sjemenki rabi se za razne aplikacije na koži kod upalnih stanja, raznih infekcija, osipa, iritacije, pojačava i izlučivanje kolagena, te priječi pojavu bora i starenja kože a koristi se i kod dijareje, dizenterije, za pojačano izlučivanje mokraćne kiseline te protiv kolesterola.

I ulje avokada rabi se za liječenje raznih kožnih tegoba, jer hrani grubu - suhu i pjegavu kožu, te za jačanje korijena kose, protiv bolova kod napadaja gihta, kao i za mazanje bolnih mjesta, a koristi se i kod dijareje, dizenterije, za pojačano izlučivanje mokraćne kiseline te protiv kolesterola.

List se rabi za liječenje kašlja, za jače izlučivanja žuči, za ublaživanje artritičnih bolova.

Avokado se preporučuje i u preventivi i u liječenju srčanih oboljenja kao i kod karcinoma.

Izvrsna je dijetalna hrana za osoba treće dobi, invalida, rekonvalescenata, slabašne djece, i to u obliku pirea od avokada.

U Gvatemali avokodo rabe za rast kose, odstranjivanje crijevnih parazita te kod dijareje. U Africi kao hranu za djecu (baby food). U kozmetičkoj industriji od avokada se priprema ulje koje je sastavni dio šampona za dječje kupke.

Kontraindikacije. Veća uporaba ekstrakta djeluje abortivno ili izaziva mjesečnicu.

Avokado je hrana rezervirana za raskošni ili, bolje reći, za skupi kraljevski stol. U Brazilu od avokada pripremaju razne kreme, na Filipinima sa šećerom i mlijekom kao napitak za doručak, a kao poklon pri vjenčanju daruje se u Južnoj Americi.

Avokado je dobar:

abortiv
adstrigent
afrodizijak
antibakterik
antibiotik
antidijaroik
antioksidans
antitusik
diuretik
mikocid

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi